17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
Alegeri 2025AEP a tipărit 19.796.726 de buletine de vot care vor fi utilizate...

AEP a tipărit 19.796.726 de buletine de vot care vor fi utilizate în țară și 3.600.000 pentru diaspora

- Advertisement -

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reamintește astăzi, 15 mai, care sunt actele necesare și în ce condiții puteți vota la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din data de 18 mai. Tot astăzi, aceeași instituție anunță tipărirea unui număr record de buletine de vot, aproape 24 de milioane.

Așa arată buletinul de vot pe care îl veți primi la secțiile de votare

Într-un comunicat de astăzi, 15 mai, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, la al doilea tur al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, alegătorii din țară își pot exercita dreptul de vot în următoarele condiții:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
  • în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  • în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;
  • în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorii aflați în străinătate pot vota la orice secţie de votare organizată în afara țării.

Alegătorii își pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării, după cum urmează:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic şi pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt organizate 18.979 de secții de votare pe teritoriul României și 965 de secții de votare în străinătate. Lista secțiilor de votare poate fi accesată la următorul link: https://gis.registrulelectoral.ro/HartaSectiiPrezidentiale/.

Tot astăzi, într-un alt comunicat, AEP  precizează că au fost distribuite suficiente buletine de vot atât la secțiile de votare din țară, cât și la cele organizate în străinătate, astfel încât votarea să se poată desfășura în cele mai bune condiții.

Astfel, pentru turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 au fost tipărite 19.796.726 de buletine de vot care vor fi utilizate în țară.

Totodată, au fost tipărite 3.600.000 de buletine de vot care vor fi utilizate în străinătate la turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României, același număr de buletine de vot ca la primul tur de scrutin, și 6.389 de buletine de vot care sunt utilizate în străinătate de către alegătorii care votează prin corespondență.

Aceeași Autoritate a anunțat recent că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerea preşedintelui României din data de 18 mai 2025 este de 17.988.218 cetăţeni iar numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane.

„Chiar dacă, în mod excepțional și fără precedent în ultimele scrutinuri, o secție de votare ar risca să rămână fără buletine de vot, aceasta poate să ceară suplimentarea numărului de buletine de vot pentru respectiva secție de votare, necesarul suplimentar fiind asigurat, de îndată, prin redistribuirea buletinelor de vot de la alte secții de votare din străinătate, din cadrul aceluiași județ sau din cadrul aceluiași sector al municipiului București, după caz”, spun cei de la AEP.

Alegătorii pot afla adresele sediilor secțiilor de votare organizate pentru scrutinul din 18 mai 2025 accesând Harta secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale, disponibilă la următorul link: https://gis.registrulelectoral.ro/HartaSectiiPrezidentiale/ 

sau Registrul secțiilor de votare actualizat la data de 14.05.2025, disponibil la adresa https://www.roaep.ro/management-electoral/geografie-electorala/registrul-sectiilor-de-votare/ 

Alegătorii din țară pot verifica unde sunt înscriși pe lista electorală permanentă accesând www.registrulelectoral.ro

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE