22.1 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025
spot_img
StiriLifestyleAlimentele dăunătoare pentru dantură

Alimentele dăunătoare pentru dantură

- Advertisement -

Chiar dacă am putea crede că dulciurile sunt primele pe listă atunci când vine vorba de sănătatea dentară, multe alte alimente și băuturi pe care le consumăm zilnic pot avea un impact negativ asupra dinților noștri, fără să ne dăm seama.

Fructe și sucuri de fructe

Deși sunt bogate în vitamine și antioxidanți, fructele precum citricele, afinele și merele, datorită conținutului de acizi și substanțe colorante, pot eroda smalțul dentar și îl pot pata. Portocala, grapefruitul și lămâia pot fi consumate ca atare, dar și sub forma de sucuri, însă conținutul lor acid poate eroda smalțul, astfel dinții vor deveni mai vulnerabili. Din acest motiv se recomandă să consumăm moderat aceste fructe, iar apoi să clătim gura cu apă.

Fructe uscate

Prin procesul de deshidratare, fructele uscate devin foarte concentrate în zaharuri și lipicioase, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Cafea, ceai și vin

Aceste băuturi, deși benefice pentru sănătate în general, pot pata dinții și pot usca cavitatea bucală, favorizând apariția cariilor. Dacă sunt îndulcite cu zahăr pot favoriza apariția cariilor. De aceea, cea mai bună variantă este să fie băute ca atare, fără zahăr.

Murături

Conținutul ridicat de acizi din oțet și lămâie face ca aceste alimente să fie foarte agresive pentru smalțul dentar.

Băuturi acidulate și energizante

Zahărul și acizii din aceste băuturi erodează rapid smalțul dentar, iar cele care conțin cofeină usucă gura. În cazul în care aceste băuturi sunt consumate frecvent, bacteriile vor folosi zahărul pe care îl conțin și vor produce acizi care vor ataca smalțul dinților.

Alcool

Consumul excesiv de alcool poate duce la deshidratare, reducând producția de salivă, favorizând astfel apariția cariilor și a altor infecții orale.

Pâine albă

Amidonul din pâinea albă se transformă în zahăr în gură, hrănind bacteriile și favorizând formarea plăcii bacteriene.

Popcorn

Cojile de popcorn pot rămâne blocate între dinți și pot provoca leziuni gingivale. În astfel de situații, cel mai bine este să folosim ața dentară, ci nu scobitoarea, pentru că aceasta poate provoca răni la nivelul gingiei, care pot duce, în timp, chiar la retracții gingivale și la apariția pungilor paradontale.

Cum putem proteja sănătatea dentară

Consum moderat: Limitați consumul de alimente și băuturi acide și bogate în zahăr.

Clătiți gura cu apă: După consumul de alimente sau băuturi acide, clătiți gura cu apă pentru a neutraliza acizii.

Igienă orală corespunzătoare: Periați dinții de două ori pe zi, folosiți ață dentară și vizitați regulat dentistul.

Alegeți alternative sănătoase: Optați pentru fructe și legume proaspete, apă, ceaiuri neîndulcite și alimente integrale.

Amintiți-vă, o alimentație echilibrată și o bună igienă orală sunt cheia unui zâmbet sănătos și strălucitor!

- Advertisement -
Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE