Ziua Mondială a Apei are ca scop constientizarea problemelor de protejare a apelor, gestionarea resurselor și valorificarea potențialului apei pentru a construi o lume mai pașnică.
Ziua Mondială a Apei, așa cum este marcată de Națiunile Unite, are loc anual pe 22 martie pentru a evidenția importanța apei dulci. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. România a sărbătorit pentru prima data în anul 1993.
Datorită industrializării și urbanizării agresive, apele uzate nefiind tratate, într-un procent mare, poluează pânzele freatice. Astfel generația acuală trebuie să ia măsuri urgente referitoare la moștenirea pe care o lasă viitoarelor generații, prin protejarea apei atât calitativ cât și cantitativ.
Un prim pas este reutilizarea apei, aceasta poate furniza resurse de apă esențiale acolo unde sunt cele mai necesare. Cu 80% din apele uzate global, care revin în ecosistem fără a fi tratate sau reutilizate, potențialul este enorm.
Ziua Mondială a Apei crește gradul de conștientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă. În acest scop se iau măsuri pentru abordarea crizei globale a apei. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este de a sprijini realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6: apă și canalizare pentru toți până în 2030.
În 2024, Ziua Mondială a Apei își propune să evidențieze beneficiile gospodăririi apei ca mijloc pentru pace, prezentând mecanisme și instrumente eficiente pentru a îmbunătăți cooperarea și a preveni disputele legate de apă. Sărbătoarea oficială a ONU a zilei are loc la sediul UNESCO din Paris, Franța.
Având ca temă „Apă pentru pace”, această campanie, condusă în comun de UNESCO și UNECE, subliniaază rolul esențial al apei în promovarea păcii, prosperității și prevenirea conflictelor.
În fiecare an, UN-Water – mecanismul de coordonare al ONU privind apă și canalizare – stabilește tema Zilei Mondiale a Apei. În 2023, accentul s-a pus pe Accelerarea schimbării. În 2024, tema este Folosirea, valorificarea apei pentru pace (Levering Water for Peace).
Teme din anii anteriori: Valorificarea apei, Apa și schimbările climatice, Răspunsul este în natură, De ce să risipiți apa, Apă mai bună, locuri de muncă mai bune, Apa și Dezvoltarea Durabilă, Apa si Energie, Calitatea apei, Apele transfrontaliere, Deficitul de apa, Apă și dezastre, Apa pentru viitor, Apă pentru Sănătate, Apa pentru secolul 21, Apa subterană, resursa invizibilă, Apa lumii, este suficientă?, Îngrijirea resurselor de apă este treaba tuturor.
Raportul 2024, intitulat „Apa pentru prosperitate și pace”, subliniază relațiile complexe interconectate dintre apă, prosperitate și pace, descriind modul în care progresul într-o dimensiune poate avea repercusiuni pozitive asupra celorlalte.