16.5 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
DiverseAtenție, români! Prețul kilowattului-oră s-ar putea scumpi și cu 120% din aprilie,...

Atenție, români! Prețul kilowattului-oră s-ar putea scumpi și cu 120% din aprilie, anul viitor!

Fiecare al doilea român va plăti din primăvara viitoare mult mai scump kilowattul-oră. Asociația Energia Inteligentă, condusă de Dumitru Chisăliță, estimează că prețurile vor exploda în primăvara viitoare, dacă actualii guvernanți nu se vor grăbi să schimbe mersul lucrurilor în următoarele șase luni.

Prețurile ar putea crește și cu 120% față de actualele tarife!

În prezent prețul energiei electrice efectiv achitate în medie de către consumatorii casnici sunt următoarele:

  • 0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
  • 0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
  • 0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
  • circa 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.

În opinia celor de la Asociația Energia Inteligentă, „cel mai probabil aceste prețuri se vor menține neschimbate, până la 31 martie 2025”.

În prezent, avertizează un studiu al asociației amintite, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.

Prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul de dinainte de plafonare și prețul post plafonare este:

  1. cu 1,5 – 11% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum mai mare de 255 kWh/lună;
  2. cu 62 – 78% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum între 100 – 255 kWh/lună;
  3. cu 90 – 110% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum de până în 100 kWh/lună.

Scăderea acestui preț se va întâmpla doar prin concurență, reducerea fiscalității sau/și reducerea costurilor unitare.

Putem să observăm că în prezent în afară de Ministerul Energiei care se preocupă de acest subiect și modul în care populația să nu fie afectată de creșterile de preț după data de 1 aprilie 2025, dar care au puține atribuții legale să schimbe efectiv lucrurile,  institiuțiile care au efectiv competențe și capacități să influențeze în mod real cauzele care determină prețuri mari la energie și gaze nu au nici o preocupare pentru acest subiect (aceeași atitudine ca în anul 2020, la precedenta liberalizare a pieții).

În principal ANRE, dar și Consiliul Concurenței și ANPC sunt instituțiile care trebuie să contribuie la creșterea concurenței în piață, pentru a se evita deznodământul ca peste 6 luni, jumătate din populația României va plăti prețuri duble la energie electrică și cca 40% vor achita prețuri cu cca. 75% mai mari decât în prezent”, mai adaugă studiul recent al Asociației Energia Inteligentă.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE