9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
StiriInternAvertisment de la șeful Armatei României: trebuie să fim pregătiți pentru ce...

Avertisment de la șeful Armatei României: trebuie să fim pregătiți pentru ce este mai rău. „Rusia nu se va opri aici!”

Noul conducător al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad ar vrea ca tinerii cu vârsta de până în 35 de ani să opteze pentru un serviciu militar în termen, voluntar, pentru care să fie plătiți corespunzător.

Românii pot admira tehnica de luptă a Armatei la defilarea din ziua națională.

„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a spus Gheorghiță Vlad, la Europa Liberă.

În acest sens, șeful Armatei ar vrea să avem o lege pentru pregătirea populației.

„Timpul este o resursă prețioasă și cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a precizat Șeful Statului Major al Armatei.

Soldații români, bine instruiți, însă tot mai puțini

Generalul apreciază că avem prea puțini soldați profesioniști, iar rezerviștii au o vârstă destul de înaintată, pentru a putea lupta pe front, dacă situația o va impune.

„N-aș vrea să intru în detalii tehnice. În momentul de față, avem în jur de 80.000 de militari profesioniști. Nivelul de ambiție și consider eu că efectivul suficient pentru o armată profesionistă în România ar fi undeva în jur de 120.000, ați văzut că și ministrul Apărării Naționale a lansat această informație.

Avem în evidențe un număr de rezerviști, n-aș vrea să intru în detalii tehnice, cum am spus. Cert este că din 2007, când noi am renunțat la armata obligatorie, până acum, au trecut foarte mulți ani.

Rezerva noastră a rămas la nivelul anului 2007. Asta înseamnă că acum sunt undeva în vârstă de 48 de ani”, a mai spus generalul Vlad.

„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, este una dintre soluțiile propuse de șeful Armatei.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments