Banii vorbesc și au încă valențele unui veritabil test suprem al unei relații.
Cel puțin așa arată rezultatele unui studiu național foarte recent, prin care Banca Comercială Română și Unlock Market Research au încercat să afle în preajma sărbătorilor dedicate iubirii, dinamica relațiilor din perspectiva banilor, obiceiurile de cheltuieli și planurile financiare ale cuplurilor în România lui 2025.
Datele arată că 32% dintre respondenți nu mai consideră căsătoria o prioritate, iar 37% cred că în 2025 vor participa la mai puține nunți decât în anii trecuți. De altfel, cele mai mari îngrijorări pentru cupluri în 2025 sunt creșterea costurilor de trai (32%), considerată și cea mai mare provocare pentru societate (43%), precum și instabilitatea politică a României (20%). Mai mult, 43% dintre despărțiri sunt cauzate de probleme financiare, un procent mai mare decât cel al separărilor din cauza incompatibilității.
Fie că vorbim de cheltuieli curente sau decizii mari, banii rămân un subiect sensibil. Iar asta face ca 43% dintre cupluri să se certe constant pe tema banilor, în timp ce 36% dintre respondenți afirmă că femeile resimt mai acut stresul financiar.
Chiar dacă 78% dintre cupluri iau decizii financiare împreună, 35% dintre bărbați simt că au un aport financiar mai mare. Pe de altă parte, cea mai importanta decizie financiară în cuplu din 2025 urmează să fie achizitia unei locuințe/teren sau renovarea propriei case, 22% optează pentru economisirea pentru un obiectiv considerat important, iar 16% oferă prioritate educației, călătoriilor sau achiziției unui bun scump, în timp ce 13% mizează pe mașină sau mobilă.

Sondajul amintit indică și faptul că 81% dintre respondenți au mare încredere în relația lor pe termen lung, dar procentul coboară ușor când oamenii iau în calcul relațiile celor din jur.
Pe de altă parte, românii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul banilor asupra relației lor și încep să își facă strategii mai clare. Astfel, 67% dintre cupluri au un fond de urgență, pregătindu-se pentru imprevizibil, iar 48% pun bani deoparte pentru vacanțe sau plăceri comune, semn că prioritățile s-au schimbat.
„Romantismul există, dar trebuie să fie sustenabil financiar. Oamenii au învățat că e important să lucreze împreună la siguranța financiară a familiei, iar acest lucru le dă per ansamblu mult mai multă încredere în relația lor, pe termen lung. Este important ca ambii parteneri aleg să contribuie la a asigura un backup financiar pentru familie înainte de a se angrena la cheltuieli riscante. Dacă, în prezent, cuplurile par să fi învățat cum să lucreze la siguranță, nu dispun încă de instrumente financiare de creștere împreună. Educația financiară ar putea oferi soluții și în acest sens în viitor”, susține Adina Vlad, sociolog și fondator Unlock Market Research.
La rândul ei, Nicoleta Deliu, Director de Comunicare și CSR al celor de la BCR, a reamintit contribuția companiei sale, prin programele de educație financiară, precum cursul „Relația cu banii în cuplu” găzduit de „Școala de Bani”, la „educarea celor care doresc să ia decizii asumate și să construiască împreună un viitor fără compromisuri”.
Cercetarea Unlock Market Research a fost realizată în perioada ianuarie – februarie 2025, folosind metoda CAWI, pe un eșantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, căsătoriți sau aflați într-o relație și care locuiesc cu partenerul.