28.7 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024
spot_img
Mai MulteBeneficiile râsului

Beneficiile râsului

În domeniul psihologiei, râsul este de mult timp recunoscut pentru calitățile sale benefice, oamenii de știință demonstrând și confirmând numeroasele beneficii ale râsului, ale umorului și alte atitudinii pozitive pentru creșterea calității vieții.

Atunci când râdem cu poftă, se petrec numeroase acțiuni la nivel fizic și chimic în corpul nostru, ceea ce influențează și sistemul nostru hormonal și corpul emoțional și energetic.

În timpul unei sesiuni copioase de râs, organismul inhalează mai mult oxigen, mușchii se contractă, sunt activate organele interne, hipotalamusul, glanda pituitară și glanda suprarenală, ceee ce înseamnă că secreția de endorfine crește și odată cu ea și nivelul nostru de fericire.

YouTube player

Mai mult decât atât, râsul – de cele mai multe ori este în legătură strânsă cu socializarea. Este mult mai ușor să ne antream să radem atunci când suntem într-un grup de prieteni decât să râdem de unul singur. Potrivit celui mai amplu studiu din istoria omenirii – realizat la Harvard Study of Human Development – care se desfăşoară din anul 1933 şi până în prezent, rincipalul factor care determina calitatea vieţii este reprezentat de calitatea relaţiilor. Pentru a menţine o calitate ridicată a vieţii avem nevoie să cultivăm în mod armonios și optim relaţiile cu cei dragi nouă şi, de asemenea, să avem grijă de sănătatea noastră fizică şi psihică. Iar râsul și dansul sunt de departe cele mai rapide modalități prin care putem să ne creștem starea de bine, dar și să aducem armonie în relațiile noastre. Tututor ne plac relațiile cu oameni optimiști, cu simțul umorului, care se bucură și râd, nu-i așa? 

”Bucuria şi râsul nu pot pătrunde într-un spirit pesimist şi neajutorat.” – ne spune Lenny Ravich, autorul bestseller în Israel al cărții Terapia prin râs, pe care a scris-o când avea 64 de ani.

„Sfatul meu pentru toată lumea este să găsească umor și bună-dispoziție în fiecare zi. Nu încetăm să mai râdem pentru că îmbătrânim. Îmbătrânim pentru că am încetat să mai râdem. Așa că haideți să avem visuri. Când ne pierdem visurile, murim. Așa că mulți oameni se plimbă în jur ca morții și nici măcar nu știu asta. Îmbătrânirea este obligatorie. Să crești însă este opțional. Nu este niciodată prea târziu să fim tot ceea ce ne este cu putință să fim.

Trăiește‑ți viața, dragul meu cititor, dar nu te atașa de ea. E un dar temporar. Alege dragostea în locul fricii. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Privește lumea cu iubire, râsete, umor și optimism – și toate ți se vor întoarce din abundență…

Încurajez pe fiecare să‑și urmeze inima. Dacă facem ceva fără inimă, nu merită făcut. Trebuie să facem ceea ce iubim cu adevărat.“ — Lenny Ravich

Care sunt beneficiile râsului?

1.     Umorul sporește creativitatea.

2.     Râsul este una dintre cele mai rapide modalități folosite pentru combaterea stresului.

3.     Neurologii au descoperit că  – inclusiv dacă ne prefacem că zâmbim în momentele în care ne simitm demotivați  – acțiunea de coordonare a mușchilor pentru producerea unui zâmbet activează o reacție chimică în creier care eliberează dopamine, unul dintre neuratransmițătorii care produc senzația de fericire. Zâmbiți, chiar dacă fals, timp de 20 de secunde sau mai mult timp de 7 zile și se va crea o rețea neuronală în sistemul limbic. Dacă alegeți să continuați încă 21 de zile consecutive, zâmbetul fals devine un obicei neurologic ce va funcționa pe pilot automat ca un zâmbet autentic. Poate te amuză informația aceasta, dar fii deschis și încearcă. Ce ai de pierdut? Zâmbește chiar acum și vezi cum te simți!

4.     De asemenea, s-a demonstrat că zâmbetul activează leucocitele, fagocitele, limfocitele și macrofagele din fluxul sanguin, crescându-ne astfel imunitatea.

5.     Râsul crește toleranța la durere.

6.     Râsul te ajută să-ți crești respectul și iubirea de sine.

7.     Râsul te ajută să fii mai deschis, să socializezi mai mult și să ai relații mai frumoase.

8.     Râsul poate fi folosit oriunde  – la școală, la locul de muncă, în terapie  – inducând instant o stare de bine și de relaxare.

”Să fii amuzant nu înseamnă neapărat să ştii să spui poante. Înseamnă să alegi să vezi umorul şi paradoxul ca pe o cale de a gestiona suferinţa.” Ne spune părintele terapiei prin râs Lenny Ravich.

Nu ești o persoană prea sociabilă sau ești într-o perioadă în care preferi să petreci timp în intospecţie? Minunat, dar nu uita să razi. Chiar și de unul singur!

– Uită-te la o comendie!

– Citește o carte amuzantă!

– Uită-te la un podcast despre râs și beneficiile acestuia sau la o emisiune unde inviații sunt amuzanți

– Joacă-te cu animalul de companie sau citește bancuri.

Orice, dar zâmbește!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE