În ultimele decenii, tot mai mulți oameni au început să adopte dușurile cu apă rece, nu doar pentru a se trezi dimineața, ci și pentru diverse beneficii asupra sănătății. Această practică, deși încă departe de a fi adoptată în România, a atras atenția experților și cercetătorilor din întreaga lume. Dar și românului de rând, mai ales după cele 18 zile de caniculă consecutive din luna iulie!
Dr. Corey Simon, profesor asociat la Duke University, explică faptul că multe dintre beneficiile dușurilor reci sunt legate de procesul psihologic de adaptare la un factor de stres. „Oamenii nu încep brusc cu dușuri reci, ci trebuie să se obișnuiască treptat, ceea ce implică un proces de adaptare la un mediu stresant,” spune Simon. „Aceasta, adaugă el, poate duce la o îmbunătățire a prezenței mentale și la reducerea nivelului de stres”.
Un studiu publicat în octombrie 2022 în revista Current Psychology a indicat că persoanele care au făcut dușuri reci (cu o temperatură a apei cuprinsă între 10 și 14 grade Celsius) timp de un minut pe zi, pentru o perioadă de două săptămâni, au raportat niveluri mai scăzute de stres decât grupul de control. Aceste beneficii au fost și mai pronunțate atunci când participanții au combinat dușurile cu tehnici de respirație profundă.
Dr. Rachelle Reed, fiziolog american în exerciții fizice din Atena, Georgia, menționează că dușurile reci pot îmbunătăți starea de spirit și nivelul de energie. „Te simți oarecum euforic, iar acest lucru se datorează în parte creșterii neurotransmițătorilor epinefrină, norepinefrină și dopamină”, explică Reed.
Aceste beneficii psihologice pot fi și motivul pentru care unii oameni consideră că dușurile reci reduc durerea, deoarece stresul psihologic este un factor principal în percepția durerii, adaugă Simon.
Un studiu din mai 2014 a testat dacă sistemul imunitar al unui grup de bărbați olandezi poate fi îmbunătățit prin dușuri reci, meditație și respirație profundă. Participanții care au luat parte la aceste tehnici au avut simptome mai puține după injectarea unei infecții bacteriene. De asemenea, aceștia au produs mai multe substanțe chimice antiinflamatoare și mai puține proteine inflamatorii în răspuns la infecție.
Dușurile reci pot ajuta la ameliorarea durerii musculare, dar experții recomandă să nu fie utilizate imediat după antrenamentele de rezistență. „Ultimele cercetări sugerează că nu ar trebui să întrerupem procesul inflamator care urmează după antrenamentele de forță, deoarece acest proces ajută mușchii să devină mai puternici și mai mari”, afirmă Reed.
Una peste alta, deși nu există dovezi concludente că dușurile reci îmbunătățesc sănătatea generală, acestea pot fi oricând un adaos benefic la un stil de viață sănătos, susținut de o dietă echilibrată, hidratare adecvată, activitate fizică și somn suficient.