14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
StiriLifestyleBeneficiile terapiei cu animale de companie

Beneficiile terapiei cu animale de companie

Terapia cu animale de companie a câștigat popularitate și este tot mai studiată în prezent. Această metodă implică interacțiunea omului cu animalele de companie, cum ar fi câinii, pisicile și alte animale, cu scopul de a îmbunătăți starea de spirit și sănătatea generală a persoanelor. Această abordare integrativă a devenit din ce în ce mai recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății mentale și fizice.

Reducerea stresului și anxietății

Interacțiunea cu animalele de companie poate reduce nivelul de stres și anxietate al oamenilor. Un studiu publicat în revista “Psychology & Health” a arătat că interacțiunea cu animalele poate reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, și poate îmbunătăți starea de spirit în cazul persoanelor care se confruntă zilnic cu stresul. Atingerea și mângâierea animalelor pot stimula eliberarea de endorfine și serotonină în corp, substanțe chimice asociate cu starea de bine și relaxare. De asemenea, simpla prezență a unui animal de companie poate avea un efect calmant și distractiv, contribuind la reducerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Îmbunătățirea sănătății mentale

Terapia cu animale de companie este benefică și pentru sănătatea mentală. Interacțiunea cu animalele poate reduce simptomele depresiei și ale altor tulburări psihologice. Un alt studiu publicat în “Journal of Psychiatric Research” a evidențiat o scădere semnificativă a nivelului de depresie la persoanele care au participat la terapia cu animale de companie. Petrecerea timpului cu un animal de companie poate oferi o sursă de bucurie și confort emoțional, ajutând la creșterea nivelului de încredere în sine și la dezvoltarea unei atitudini mai pozitive față de viață.

animale de companie

Promovarea activității fizice și a socializării

Animalele de companie, în special câinii, pot stimula activitatea fizică și socializarea. Plimbările regulate cu câinele sau jocurile interactive pot încuraja oamenii să fie mai activi fizic și să petreacă mai mult timp în aer liber. De asemenea, animalele de companie pot facilita interacțiunea socială, aducând oamenii împreună și facilitând formarea de legături între indivizi.

Terapia cu animale în domeniul medical

Terapia cu animale de companie este folosită și în domeniul medical, în special în tratamentul copiilor și al persoanelor în vârstă. Animalele de companie sunt adesea aduse în spitale, centre de îngrijire și centre de reabilitare pentru a oferi confort și sprijin pacienților în timpul recuperării. Interacțiunea cu animalele poate îmbunătăți moralul pacienților, poate reduce durerea și poate accelera procesul de vindecare. Un studiu publicat în “American Journal of Critical Care” a arătat că interacțiunea cu câinii terapeuți poate reduce nivelul de anxietate și tensiune arterială la pacienții internați în unități de terapie intensivă.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments