Titlul de mai sus a apărut luni în cotidianul israelian Haaretz sub semnătura diplomatului şi analistului Alon Pinkas. Este cel mai dur titlu din câte au apărut în presă de 335 de zile, câte împlineşte astăzi războiul din Gaza.
O astfel de formulare radicală nu şi-ar permite nimeni altundeva. În presa din Statele Unite – niciodată, fiindcă acolo există ochiul vigilent al Anti-Defamation League of B’nai B’rith, care sancţionează aspru astfel de critici, considerându-le derapaje grave, dovezi incriminatorii de antisemitism.
Jurnaliştii evrei din Israel şi cetăţenii care protestează în stradă îşi permit să critice Guvernul extremist Netanyahu, fără să fie consideraţi antisemiţi. (Amintesc în treacăt doar că preşedintele Ligii Anti-Defăimare, Jonathan Greenblatt, care în 2025 va aniversa zece ani la conducerea acestei puternice organizaţii non-guvernamentale, a apucat să decreteze că “antisionismul este antisemitism”). În ce îi priveşte pe evreii care critică guvernul – şi nu sunt deloc puţini, nici în Israel, nici în lume, există formula stranie “ură de sine”.
Ample manifestaţii de stradă în Israel s-au desfăşurat pe tot parcursul anului 2023, când cetăţenii au fost revoltaţi de faptul că Executivul dorea să îşi subordoneze Justiţia, primul beneficiar al acestei manevre fiind premierul însuşi. Mişcările de protest au încetat, evident, după atacul barbar al Hamas din 7 octombrie, când oamenii au rămas în case, împietriţi de durere şi groază. Au reînceput de îndată ce opinia publică a înţeles că cele două obiective declarate ale lui Netanyahu – distrugerea totală a Hamas şi eliberarea ostatecilor – sunt contradictorii şi că prim-ministrul refuză un acord de încetare a focului cu eliberare de ostateci din interesul de a se menţine la putere.
Cei şase prizonieri executaţi zilele trecute de Hamas în tunelurile din Gaza au augmentat emoţia populară: ar fi trăit, spun cei din stradă (şi n-o spun doar ei, ci şi oficiali ai opoziţiei politice), dacă premierul n-ar fi găsit varii pretexte de a obstrucţiona tratativele pentru acordul de încetare a focului, ale cărui negocieri trenează.
Institutul pentru Democraţie din Ierusalim a dat ieri publicităţii un sondaj de opinie care arată că 73 la sută dintre israelieni sunt sceptici privind şansele de reuşită ale unui acord de încetare a focului şi – cel mai important – de recuperare a ostatecilor.
Situaţia devine explozivă, însă strada nu va putea răsturna Guvernul extremist, iar Opoziţia – slabă, şovăielnică, lipsită de experienţă – nu se poate pune cu un politician versat de talia actualului prim-ministru şi comandant al Armatei, cel mai longeviv (coroborând mandatele) din istoria ţării.