Ioana Dogioiu a analizat „Cu o singură măsură” ce ne așteaptă pe plan economic după ce se risipește „vraja electorală”, alături de Bogdan Glăvan, profesor de economie, candidat pentru Senat din partea Partidului Forța Dreptei, în circumscripția Iași.
Odată cu clătinarea coaliției, guvernarea a picat testul și la capitolul reforme economice, cu bani de la Uniunea Europeană. Prima restanță a fost la capitolul pensiilor speciale, apoi la reforma companiilor de stat. Acum suntem sancționați pentru numărul mic de jaloane îndeplinite din PNRR și se inflamează problemele legate de reforma microîntreprinderilor, companiilor de stat și a companiilor de energie.
Deficiențe în numirea conducerilor societăților de stat
Unul dintre principalele motive pentru care Comisia Europeană a decis blocarea fondurilor din PNRR este legat de modul în care au fost numite conducerile unor societăți de stat din România. Aceste numiri au fost considerate deficitare, lipsind de transparență și profesionalism. Procedurile de selecție nu au respectat criteriile de competență și integritate impuse de UE, ceea ce a dus la o pierdere de încredere în capacitatea guvernului român de a implementa reforme structurale.
Bogdan Glăvan a venit cu argumente în aecastă privință: „noi din 2011 tot mimăm, cu mai mult sau mai puțin succes, această guvernanță corporativă în companiile de stat. E adevărat că în prima fază, după emiterea ordonanței realizate împreună cu FMI, după marea criză financiară din 2010, deci în 2011-2015 a fost acel prin mandat de 4 ani în companiile de stat. Și atunci s-au adus într-adevăr oameni și din afara companiilor, care mai devreme sau mai târziu, s-au luat cu mâinile de cap, au renunțat până la urmă, începând cu al 2-lea mandat, sau după ce au renunțat ei, s-a ales praful. În sensul că nu s-a mai făcut niciun fel de selecție, a fost o abureală, se numeau oameni doar pe criterii politice și sistemul ăsta nomenclaturist, care există de la revoluție încoace s-a păstrat până astăzi.”
Filozofia „jupuirii”
Bogdan Glăvan accentuează că un lucrul e cert: „statul român are nevoie de bani! Și atunci nu își mai permite să nu jupoaie, să nu lase nejupuit fiecare colțișor al vieții economice! Asta este filozofia de guvernare. Să nu uităm, și pe companiile mari s-a dus cu suprajupuiala, s-a dus cu taxarea cifrei de afaceri, pe lângă taxarea profitului, s-a dus cu suprataxarea profiturilor pe industria de petrol și gaze și pe bănci. Deci s-a dus pe toate companiile și acum normal că vine și la micile companii, că n-a uitat de ele.”
Profesorul de economie a avut concluzii amare atât pentru prezentul, cât și pentru viitorul economic al țării.
„Noi asistăm la o înăsprire a poverii fiscale, pe toate palierele mediului econonmic și cred că Comisia Europeană ar fi fost fericită dacă statul român ar fi făcut rost de bani în altă manieră sau n-ar fi avut acest deficit uriaș. Dar statul român s-a dovedit incapabil”, a adaugăt Glăvan.
Dilema Guvernului României: fonduri sau reforme?
Ioana Dogioiu a pus în discuție ce decontăm anul viitor, după ce se împart noile funcții.
Radu Glăvan a descris planul bugetar trimis de guvern la Bruxelles ca fiind o „glumă”, sugerând că promisiunile de reforme întinse pe o perioadă de șapte ani sunt nerealiste, în special într-un context economic internațional instabil.
„Acest plan este o glumă, în sensul că a spune că vrem să facem o reformă pe 7 ani, 7 ani merge să stai în Tibet, nu să faci reforme. Deci nu poate un un ministru, un prim-ministru să spună că începe ceva ce se va termina peste 7 ani, să-și asume răspunderea pe o chestie care se va termina peste 7 ani, deci care-i scapă mandatului lui. Un ministru poate să înceapă un drum, va fi în stare să-l termine dacă n-are resurse, dar să-ți asumi răspunderea pe așa ceva este o glumă”, a declarat aceasta.
Invitatul a avertizat că o creștere a datoriei publice la 63% din PIB, fără implementarea unor măsuri economice serioase, va duce inevitabil la o criză și mai profundă în România.
Urmărește întreaga discuție în clipul de mai jos:
Vezi „Cu o singură măsură”, cu Ioana Dogioiu în fiecare joi, de la 22.00, pe Canal 33!