„Și toți au băut aceeași băutură duhovnicească, pentru că beau dintr-o stâncă duhovnicească ce venea după ei și stânca era Hristos” (1 Corinteni 10.4)
În articolele anterioare am vorbit despre legendele săvârșirii primelor globuri pentru împodobirea bradului de Crăciun.
Astăzi deslușim la canal33.ro apariția primelor bomboane de pus în pom.
Aceste bastonașe dulci, de culoare albă si roșie, sunt și au fost folosite ca o decorațiune a bradului de Crăciun, dar și ca un desert mult așteptat de copii.
Există multe legende și povestiri despre originea lor și despre modul în care au devenit parte a tradiției.
Una dintre legende spune că un dulgher din Germania a făcut niște bomboane albe în formă de baston pentru a le oferi copiilor care participau la slujba de Crăciun. Gândindu-se la poveștile biblice, el a îndoit capătul pentru a le asemăna cu toiagul ciobanilor care au venit să-l vadă pe prunc în grota nașterii sa.
O ipoteză mai apropiată de zilele noastre susține că bastonașele de Crăciun au fost create de un producător de bomboane din Indiana, Statele Unite. Împletirea dintre alb și roșu ar putea fi asociată cu puritatea copiilor, roșul din obraji și albul zăpezii pe timp de joacă.
Se mai spune în poveste că aceste bastonașe erau împărțite copiilor nevoiași.
Dar legenda povestită cel mai des la gura sobei spune că a fost cândva un cofetar modest ce trăia într-un orășel din statul Indiana.
Într-o zi, nu cu multă vreme înainte de Crăciun, și-a pus în gând să creeze cu mâinile sale o surpriză pentru cei mici.
Și a început să modeleze o bomboană folosindu-se de un aluat de culoare albă, neprelucrat și cu consistență tare. S-a gândit că albul este simbol al nașterii din Fecioară și a naturii desvârșite a lui Iisus. A ales un aluat care să îl reprezinte pe Hristos, o stâncă tare, temelia Bisericii și statornicia promisiunilor lui Dumnezeu.
Apoi, cofetarul a hotărât să modeleze aluatul în forma literei J care să ne amintească de însuși numele prețios al lui Iisus, dar și de toiagul păstorului cel bun, care se coboară oriunde e nevoie ca să-și ridice oile căzute și să le ofere viața veșnică.
Cofetarul a colorat bomboana și cu dungi roșii, simbol al suferinței lui Iisus și sângele vărsat pe cruce pentru a aduce mântuire tuturor celor ce cred în el și îl acceptă ca ghid în viața de credință.
Din mâinile sale măiastre au ieșit bastonașele atât de apreciate deopotrivă de copii și adulți.
Bucuros de rezultat, cofetarul nostru a atârnat o mulțime de bastonașe în cofetăria sa, în pomul de Crăciun, în paner, la fereastră și la ușă, oferindu-le tuturor micul dar ca aducere aminte a faptului că mântuirea este oferită în dar celor ce îl cheamă în ajutor pe Iisus Hristos.
Indiferent de originea lor, bastonașele de Crăciun au devenit un simbol al sărbătorii de iarnă și o gustare apreciată de toată lumea.
Și astăzi cei mai mulți păstrează credința că aceste delicii ale Crăciunului, forma și culorile lor, au o semnificație religioasă aparte, vorbindu-ne pe larg despre dragostea pruncului Iisus Hristos.