Drumul din câmp la raft al unei legume sau fruct românesc a devenit în ultimii ani o chestiune aproape banală. Și, ceea ce e cel mai important, e din ce în ce mai scurt.
Cum românii își doresc pe mesele lor din ce în ce mai mult produse naturale, ecologice, canal33.ro a mers la o cooperativă agricolă care lucrează de câțiva ani cu o anume firmă de retail pentru a afla cât mai multe detalii.
Trebuie spus că alegerea cooperativei Vărăști, aflată la circa 30 de kilometri de București, în județul Giurgiu, nu a fost întâmplătoare, fiindcă aici a luat naștere una dintre primele cooperative de tip nou din România.
Cu sprijinul Carrefour România, a plecat la drum cu patru producători și multe semne de întrebare. La care se adaugă faptul că trebuia să asigure cantități cât mai mari de legume românești, dintre acelea de tipul „ca la mama acasă”!
„În 2017, când am pornit la drum, am crezut că e o glumă. La început, făceam planul mai fals. Încercăm în fiecare lună a anului să oferim ceva pieții. Fiecare producător anunță ce oferă lunar. Spre exemplu, în august poate anunța în prealabil ca va oferi 10 kilograme de gogoșari sau de roșii sau 10.000 de castraveți. Și în fiecare lună face o proiecție pentru perioada ce urmează. Planul anual e validat de cei cu care lucrăm în decembrie sau ianuarie și ne apucăm de muncă”, afirmă Doru Buturugă, președintele Cooperativei Vărăști.

El spune că există multe avantaje, în prezent. „Avem și liniște financiară, ceea ce contează foarte mult! Am ajuns la un nivel în care, spre exemplu, astăzi livrăm marfa și până seara încasăm și banii. Am ajuns să participăm la un fel de Campionat Mondial în agricultură. Producătorii au ajuns să-și compare producțiile și să-și revendice victoriile. < Tu cât ai livrat? Dar tu? A, eu am fost mai bun. Te-am bătut! >, povestește tot el cu o doză de umor în glas pentru canal33.ro.
„E o perioadă în care ne place ce facem. Înainte mergeam cu marfa noastră prin piețe și pierdeam câte o jumătate de zi în piață. Fiindcă, cei ce nu cunosc amănuntele, un agricultor își pierde jumătate din viață în piață. Toată ziua muncim la câmp și seara ar trebui să plecăm să valorificăm marfa. Acum e mult mai simplu. Producătorul doar produce. Ne strângem la prânz la câmp, împărțim comanda primită și seara, undeva pe la șapte-opt, fiecare aduce marfa pe care a realizat-o. Prin asta scurtăm și timpul necesar ca marfa să ajungă la raft”, adaugă Doru Buturugă.
Agricultorul vărăștean afirmă că o comandă poate fi onorată și în mai puțin de trei ore: „Spre exemplu, dacă primim o comandă la 9.00 dimineața, până la 12.00 poate fi în raft. Salata, spre exemplu, o tăiem seara la ora 19.00, iar a doua zi, la 9.00, e în depozitul magazinului, ceea ce duce la un timp foarte scurt în lanțul ăsta ce trebuie parcurs de la producător la raft. Calitativ stăm din ce în ce mai bine, iar la capitolul chimicale avem un inginer care se ocupă de toți producătorii. În plus, ne planificăm și analizele și încercăm ca marfa noastră să fie cât mai curată, cât mai sănătoasă. În 2024 am mers pe produse cu un gust aparte. Am adus în magazine, spre exemplu, roșii de tipul inimă de bou. Am început cu doi sau trei producători și am ajuns la 20 de producători. Și am livrat în jur de 200 de tone în primul an, în care am crezut că este o glumă. Nici nu știam dacă se face recolta. Am avut un al doilea proiect cu gogoșari. Și la acela am avut un impact foarte bun!
Cifra de afaceri ale cooperativei vărăștene e în 2024 de 20 de milioane de euro, cifră dublă față de anul trecut. „În fiecare an am cam dublat afacerea!”, se mândrește Doru Buturugă.
Tot în zonă, dar în satul vecin, Dobreni, va fi inaugurată în a doua jumătate a lunii noiembrie o fabrică ce va produce fructe și legume deshidratate.