19.2 C
București
joi, 12 septembrie, 2024
spot_img
EDITORIALCancelarul Olaf Scholz a venit la Chișinău chiar în perioada electorală

Cancelarul Olaf Scholz a venit la Chișinău chiar în perioada electorală

La data de 21 august, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a venit, pentru a doua oară în Republica Moldova. Evident, acest eveniment a ținut capul de afiș al programelor moldovenești de știri.

S-a trecut cu vederea faptul că un fost ministru moldovean al Apărării, fără a fi membru de partid, este candidatul oficial al social democraților la alegerile prezidențiale ori că un fost procuror general și-a depus toată documentația la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral.

Vizita despre care lucrurile păreau clare

Despre vizita cancelarului german la Chișinău s-a știut de ceva vreme. Nu s-a știut că această vizită va avea loc în perioada electorală care, între Prut și Nistru, a început la 1 august. Cert este că, la conferința comună de presă, alături de președintele Maia Sandu, cancelarul Olaf Scholz a avut doar cuvinte bune la adresa șefului statului moldovean.

„Într-un mod excepțional țara dumneavoastră a reușit până acum să facă față tuturor încercărilor de destabilizare din străinătate. De la începutul mandatului dumneavoastră, cu patru ani în urmă, ați realizat progrese deosebite în pofida tuturor dificultăților economice. Aţi deschis larg ușa pentru refugiații din Ucraina, acest act umanitar este incontestabil de important și doresc să vă mulțumesc personal pentru acest efort al țării dumneavoastră”, a declarat Scholz.

În altă ordine de idei, cancelarul german s-a referit la  aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca urmare a unor eforturi enorme.

„Ţara dumneavoastră este o țară candidată la aderarea europeană. Pentru mine a fost important să sprijin acest demers în cadrul discuțiilor pe care le-am purtat la nivel de Consiliu European. De aceea este important pentru noi, pentru mine, pentru guvernul pe care îl reprezint să participăm la discuțiile privind negocierile. Acestea au demarat în vara anului curent, iar pentru asta ați demonstrat pași reformatori importanți. Este important să continuați această cale pe parcursul dumneavoastră european, pentru că realizările țării şi ale poporului dumneavoastră sunt enorme. Pentru noi, în Germania, un lucru este clar că trebuie să sprijinim această cale europeană. Extinderea Uniunii Europene este în interesul UE, este în interesul strategic atât al Germaniei, cât și al Moldovei”, a subliniat Olaf Scholz.

Am spus și repet: după începerea perioadei electorale orice eveniment politic, inclusiv vizitele oficialilor străini la Chișinău pot fi interpretate în cheie electorală. Discursul laudativ al lui Olaf Scholz este unul de campanie electorală.

Maia Sandu s-a dovedit a fi încă odată o gazdă perfectă pentru oaspeții săi

Poate fi interpretată această vizită ca o implicare a lui Scholz în procesul electoral din Republica Moldova? Nu știu dacă autoritățile moldovene au sau nu capacitatea de a impune calendarul vizitelor peste hotare ale cancelarului german. Este însă cert că venirea cancelarului german la Chișinău în perioada electorală îl face partener cu Maia Sandu și îi oferă acesteia un boost de simpatie.

Olaf Scholz a mai fost în Moldova anul trecut

Potrivit agenției oficiale de știri din Republica Moldova, Moldpres, vizita de lucru a cancelarului federal al Germaniei are loc la invitația șefului statului moldovean, Maia Sandu.  Oficialul german a mai vizitat Republica Moldova pe 1 iunie 2023, atunci când a participat la Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca.

În același timp, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a anunțat că începând cu data de 21 august 2024, începe perioada de desemnare și înregistrare candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar și de solicitare a înregistrării în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Potrivit administrației electorale centrale moldovenești, termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă este 31 august 2024, inclusiv.

Grupurile de inițiavă urmează să colecteze semnături pentru susținerea candidaților. Listele de subscripție trebuie să conțină cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova.

Listele de subscripție cu semnăturile colectate și setul de acte prevăzute de Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor prezenta la CEC pentru examinare, termenul limită de depunere fiind 20 septembrie 2024, inclusiv.

Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE