Zilele trecute, într-o emisiune de televiziune, procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a declarat că Procuratura Generală investighează acțiunile politicienilor care au creat la Moscova Blocul politic „Pobeda/Victorie”.
Aceștia vor fi cercetați inclusiv pentru trădare de patrie. Potrivit oficialului, acțiunile politicienilor reuniți la Moscova ar reprezenta un pericol la adresa securității statului.
Președintele Comisiei de Securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, a preluat ideea, dar a nuanțat-o: din punct de vedere politic, crearea blocului de opoziție „Pobeda/Victoria” la Moscova este o trădare de patrie.
Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, trădarea de patrie este fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean moldovean în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.
În istoria contemporană a statului moldovean doar o singură persoană a fost condamnată de o instanță de judecată în baza acestui articol, Iurie Bolboceanu. Autoritățile moldovene l-au reținut în martie 2017 pe ex-deputatul Iurie Bolboceanu sub acuzația că a fost racolat de către un asistent al atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care de fapt ar fi fost un ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse.
Iurie Bolboceanu s-a aflat în detenție doi ani, trei luni şi două zile. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a dispus reexaminarea dosarului, iar în 2020 magistraţii au emis sentința de achitare din motiv că fapta fostului deputat nu întruneşte elementele infracţionale cerute.
În spațiul public moldovenesc au existat mai multe acuzații de trădare de patrie. Majoritatea acuzațiilor l-au vizat pe Igor Dodon. În august 2017, Partidul Acțiune și Solidaritate l-a acuzat pe Dodon de trădare de patrie pentru că la vremea respectivă acesta, s-ar fi „identificat deschis cu interesele Federaţiei Ruse”. Doi ani mai târziu, de același lucru l-au acuzat membrii Partidului Unităţii Naţionale, iar în decembrie 2021, Platforma Demnitate și Adevăr a cerut anchetarea aceluiași politician pentru că acesta l-a felicitat pe Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, cu ocazia victoriei obținută de acesta la alegerile din regiunea transnistreană.
Nu știu dacă acuzațiile făcute de procurorul general interimar vor căpăta sau nu componenta juridică definită de Codul Penal referitoare la trădarea de patrie. Vom vedea, în timp, argumentațiile juridice ale procurorilor.
În presa mainstream de la Chișinău se afirmă însă că Moscova mizează pe Ilan Șor și compania politică din jurul său. Dar această miză nu este una care să aibă un impact major la alegerile prezidențiale din octombrie.
Șor este condamnat de către instanțele judecătorești dintre Prut și Nistru și are de executat o pedeapsă, așa că e greu de crezut că va risca să intre pe teritoriul statului moldovean. În caz contrar va fi arestat. Prezența în procesul electoral moldovenesc din octombrie, prin interpuși, este una formală și nu asigură victoria. În acest context, este logic să credem că altul este politicianul moldovean care va deține adevărata binecuvântarea rusă pentru a participa la alegerile prezidențiale. Până la data la care scriu aceste note politice, acest politician nu și-a anunțat participarea la prezidențialele moldovenești. În opinia mea, nici unul dintre cei care și-au anunțat deja participarea nu au reala binecuvântare a Federației Ruse.
După evenimentul politic care a avut loc la Moscova, Ilan Șor a oferit un interviu pentru RIA Novosti, una dintre cele mai importante agenții de știri din Federația Rusă, în care a spus că statul moldovean „are nevoie de federalizare”, pentru că „acolo trăiesc oameni cu viziuni și opinii diferite”. Politicianul, care se ascunde de justiția de la Chișinău în Federația Rusă a specificat că procesul de federalizare al statului moldovean trebuie să aibă loc cu mediere rusă.
Chiar dacă Ilan Șor nu este prezidențiabil, el este însă suficient de vocal pentru a se transforma în cutia de rezonanță a Kremlinului. La RIA Novosti, același Ilan Șor a anunțat planurile Kremlinului pentru Republica Moldova în cazul în care partida rusă, adică Blocul politic Pobeda/Victorie, ar reuși să obțină o majoritate parlamentară la Chișinău. Același lucru s-ar cere și din partea altor formațiuni politice care ar dori să participe la formarea unei coaliții parlamentare alături de aceștia.
Asistăm cu toți la un joc de șah în care adevăratele mișcări sunt încă bine ascunse și greu de descifrat. Blocul politic „Pobeda/Victorie” a fost creat pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2025.