2.8 C
București
joi, 12 decembrie, 2024
spot_img
Mai MulteComunicate de presaCântarea timpurilor și instrumente de epocă în a patra zi la CÂNTAREA...

Cântarea timpurilor și instrumente de epocă în a patra zi la CÂNTAREA OMENIEI

Miercuri 24 ianuarie 2024, la ARTHUB București continuă festivalul eclectic CÂNTAREA OMENIEI. Cea de-a patra seară se deschide cu “Cântarea timpurilor”, o întâlnire spectacol care pune față în față experiența octogenară a unei vieți întregi dedicate muzicii a tenorului Vladimir Popescu-Deveselu și spiritul cultivat și sprinten al mai tânărului său coleg Mihai Cojocaru, chitarist și muzicolog.

Publicul va putea vedea cum discută muzicienii între ei, un dialog cu atât mai spumos cu cât ambii invitați sunt adevărate enciclopedii culturale.

Seara se încheie cu un recitalul susținut, de la ora 20:00, de Duo Iancu-Lobonț, care va oferi publicului muzică românească interpretată la arciliuto, un instrument european cu coarde ciupite din secolele XVI-XVIII, din familia lăutei, cu timbru cald și expresiv. Arciliuto – sau arhilăuta, cum mai este numită altminteri – este în esență o lăută-tenor cu gât extins de teorbă, care s-a dezvoltat ca urmare a nevoii de a avea un instrument cu posibilități de interpretare a partiturilor solistice, precum lăuta renascentistă, dar totodată cu gama de bași consistentă a teorbei.

Duo Iancu-Lobonț – formație camerală

Duo Iancu-Lobonț este o formație camerală ce s-a remarcat în timp cântând, atât pe chitare, cât și pe instrumente de epocă, un repertoriu bogat care îmbină virtuozitatea cu plasticitatea și sensibilitatea. Olivia Iancu și Claudiu Lobonț au debutat în formula de duo în anul 2007, anul în care au absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Din 2008, au început și studiul instrumentelor istorice (lăută, teorbă, arciliuto). Interesul lor pentru muzica veche s-a împlinit în cursurile de master și doctorat. Cu o activitate bogată, invitat să concerteze – alături de nume însemnate din domeniu – în cadrul celor mai importante festivaluri de profil din țară, duo-ul a avut colaborări cu diverse ansambluri camerale și orchestre – atât cu chitarele, cât și cu instrumentele istorice – în numeroase proiecte legate de muzica veche, pe cele mai importante scene din țară. Începând cu anul 2018 cei doi sunt invitați permanenți în orchestra barocă Musica Ricercata, ce a fost prezentă la prestigioase festivaluri din țară și străinătate. Repertoriul lor include programe variate și acoperă toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporană; lucrările cântate fiind, în cea mai mare parte, propriile trascripții și aranjamente.

Intrarea este liberă. Centrul cultural ARTHUB se află în str. Gen. Budișteanu 10, București. CÂNTAREA OMENIEI este un proiect organizat de Asociația Culturală Kitarodia, fiind finanțat de Ministerul Culturii. Festival continuă până în 30 ianuarie cu alte seri de muzică, convorbiri și poezie.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE