24.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024
spot_img
StiriInternaționalCât de mult a mizat Hamas, de la începutul războiului, pe antrenarea...

Cât de mult a mizat Hamas, de la începutul războiului, pe antrenarea lumii arabe în lupta contra Israel?

A trecut o lună de la atentatul din Israel și tensiunea pare a fi în creștere. Cu ochii umanității ațințiți asupra Orientului Mijlociu, Israel și Hamas plusează cu tactici noi în lupta pentru Fâșia Gaza.

Specialistul în științe politice, Radu Carp, prezent în studioul Canal 33 crede în ambele scenarii, că Hamas a avut un plus de încredere dat de apartenența la axa rezistenței iraniene, însă e puțin probabil ca pornirea unui război generalist să fi fost premisa de la care a plecat.

Invitatul lui Ion M. Ioniță în emisiunea Punctul de Control, aduce aminte că Hamas face parte, până la urmă, din axa rezistenței alături de Hezbollah, rebelii Houthi din Yemen și milițiile șiite din Irak:
„Aceste patru mări grupări sunt acționate de Iran, dar nu au acționat niciodată împreună. Dacă se va intensifica războiul, ar fi o premieră și pentru ei, de a conlucra.”


Până în acest moment nu a fost oferită nici o informație clară că cele patru grupări își doresc sau își propun să pornească împreună un război generalizat cu Israelul:
„Hezbollah știe foarte bine că Israelul are acele capabilități prin care i-ar neutraliza total. Câtă vreme nu a venit de la Teheran un ordin de acest fel, nici nu trebuie să acționeze foarte mult” a adăugat Radu Carp.

Un alt aspect urmărit constant în războiul Israel-Hamas este motivul pentru care Egiptul nu acceptă refugiați.
Radu Carp, profesor în științe politice explică cum această mișcare Hamas are legături cu o organizație care a provocat mult rău Egiptului. Acești nu au încredere în civilii din Gaza, pentru că e greu să faci diferența între un civil inocent și un luptător Hamas.


Profesorul în științe politice compară experiența Isaelului cu Hamas, din perspectiva bătăliei date între urban și tuneluri, cu un eveniment care a rămas în istoria militară, respectiv cel dintre armata SUA și trupele din Fallujah, Irak.
„Bătălia de la Fallujah a fost, pentru americani, un punct de cotitură de unde au plecat în a clădi teoria privind lupta contra insurgenței în orașe”, a amintit Ion M. Ioniță, moderatorul emisiunii Punctul de Control și redactorul-șef Historia.


Din acest punct de vedere al luptei armată-grupare teroristă în mediul urban contra tuneluri, Radu Carp a analizat noul capitol în care se înscrie conflictul violent Israel-Hamas.
„Este o luptă extinsă, oficialii israeliani au declarat că au folosit, în premieră avioanele F-35, aparate foarte moderne, dar fără analiză în bătălii de acest tip, pe zone atât de mici.”

Cum va arăta Orientul Mijlociu în viitor? Ce scenarii sunt pe masă în ceea ce privește Israel și Palestina vezi în video de mai jos:

play-sharp-fill

O nouă ediție Punctul de Control cu Ion M. Ioniță se vede în fiecare marți, de la 20.00, pe Canal 33!

Alina Maslin
Alina Maslinhttp://canal33.ro
Licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la UAIC Iași și absolventă a masteratului Jurnalism Tematic, Universitatea din București. A realizat articole pentru Rador, a fost colaborator Europa Fm și editor în trustul Intact, pentru Antena 1 și Antena Stars. Este Producător executiv la Canal 33 HD si redactor www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE