1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023
Google search engine
EDITORIALArticoleCazinoul din Constanța: bijuterie arhitecturala, martor al istoriei

Cazinoul din Constanța: bijuterie arhitecturala, martor al istoriei

Bogăție, fast, eleganţă, strălucire și  rafinament.

O atmosferă seducătoare de „la belle epoque”.

Locul este adorat de elita vremii, sunt organizate concerte si seri dansante, iar personalități din întreaga lume au participă, aici, la unele dintre cele mai grandioase petreceri.

Toalete de ultimă modă se perindă în sala de bal, restaurant sau în sălile de joc. Femeile stralucesc prin candoare, magnetism si uneori melancolie.

In perioada interbelică, cazinoul de pe faleza Constanţei a fost scena unor răsunătoare poveşti de iubire sau tragedii. Se jucau sume de bani uriaşe, se făceau şi se destrămau averi.

sursa foto: internet/ arhive Cazinoul Constanța

Piatra de temelie este pusă în 1904 de către arhitectul Petre Antonescu, dar planurile sunt încredințate apoi architectului Daniel Renard care renunță la specificul românesc  în favorea stilului Art Nouveau, în care motivul principal este demi-rozasa in formă de scoică.

sursa foto: internet

Inaugurarea s-a realizat în data de 15 august 1910, in prezența Principelui Ferdinand, fiind cel mai mare edificiu de acest tip din România la acea vreme.

La parterul cladirii un hol impresionant de primire continua cu o scara majestuoasă în trei rampe, către etaj.

La etaj, era o sala de spectacole cu o scenă, iar de-o parte şi de alta a alveolei scenei se găseau foaierul artiştilor şi budoar pentru doamne.

sursa foto: internet

In partea de nord a clădirii, erau spațiile pentru garderobă, sala de lectură unde se putea citi presa locală și străină, o sală de dans, una de billiard si două săli de joc ce oferau jocuri de ruletă, blackjack și baccarat.

Cel dintâi cazinou al Constanței, Kursaalul, construit în anul 1880, în același perimetru, lângă Farul Genovez, era o clădire din lemn și paiantă. În iarna anului 1901 un perete al fațadei si o parte din acoperis sunt distruse de o furtuna, iar construcția este demolată.

sursa foto: internet Arhiva Cazinoul Constanta

Precursorul cazinoului, o cladire provizorie din lemn, pe un parter de piatra, “casina” cum se numea atunci, a funcționat doar câțiva ani si a fost dezmembrata in 1910 pentru a face loc actualului edificiu.

sursa foto: arhiva/ internet

După ce a supraviețuit bombardamentelor și perioadei comuniste, Cazinoul din Constanța își așteaptă vremea pentru a reveni la strălucirea de odinioară.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments