Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, a descris pe pagina sa de Facebook ce ar însemna o victorie a lui Călin Georgescu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, cel din 8 decembrie.
El a precizat câteva argumente în favoarea ideii sale, dar și faptul că nu dorește „să provoace frică!”.
„Cât de periculoasă ar fi victoria lui Georgescu pentru politica externă a României? Nu scriu această postare pentru a-ți provoca frică! Cu cât suntem mai bine informați, cu atât reducem anxietatea și putem comunica mai eficient, mai clar, unii cu ceilalți! Înainte să ne uităm la declarațiile ultimilor ani, trebuie să ne uităm și la ceea ce a spus ieri, Georgescu, pe un live de Facebook. S-a întors total, cel puțin pentru moment, cu spatele la acuzații după ce a văzut presiunea publică”, a scris Nicu Ștefănuță.
El a vorbit apoi despre prevederile Tratatului de aderare cu UE, ce are în componența sa articolul 50. Acesta prevede posibilitatea ca un stat membru al UE să părăsească blocul comunitar în conformitate cu propriile cerințe constituționale. Singura țară care s-a retras din UE este Marea Britanie.
„O retragere din UE este un proces care durează aproximativ un deceniu, doar negocierile cu Comisia și cu statul membru ar dura minim doi ani. Procesul de retragere poate avea un astfel de impact: retragerea investitorilor, scăderea de locuri de muncă, scăderea valorii monedei naționale, accesul pe piețe vitale. Totuși, acest proces ar trebui să aibă majoritate parlamentară, iar decizia finală o poate valida populația, prin Referendum”, mai scrie Nicu Ștefănuță pe Facebook.
Care precizează și că Eurobarometrul din 2023 „ne spune că 70% dintre români ar vota pentru rămânere în UE dacă ar avea loc un referendum curând. Doar 13% și-ar dori să ieșim din UE. Venirea extremiștilor la conducere, totuși, poate eroda percepția colectivă a românilor asupra UE”.