22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseCe spun bunele maniere despre cum oferim și cum primim flori

Ce spun bunele maniere despre cum oferim și cum primim flori

Deși pare că ne este la îndemână, în afară de mesajul transmis, există o etichetă pentru momentele când oferim sau când primim flori.

Florile sunt alegerea perfectă pentru a exprima emoții și sentimente, pentru a fi dăruite celor dragi cu diverse ocazii. Florile sunt cele mai simple daruri.  Fragile și încărcate de simboluri, florile sunt întotdeauna primite cu cea mai mare bucurie.

Florile sunt cea mai bună modalitate pentru a marca un moment de fericire sau ocaziile speciale, precum 8 Martie, aniversarea căsătoriei sau chiar ziua de naștere a unei persoane dragi.

Florile se scot din ambalaj înainte de a fi oferite.

Dar dincolo de alegerea buchetului sau aranjamentului floral, oare știm care sunt uzanțele când oferim florile? Sau când le primim?

Primul lucru de care trebuie să ținem cont este că niciodată un cadou nu se oferă unei doamne fără a fi însoțit de o floare sau un buchet de flori. Nu oferim niciodată flori artificiale, oricât de bine le-ar imita pe cele naturale. Este de prost gust mereu.

Trebuie evitate florile prea mari sau prea pretenţioase (cale, gladiole, ibiskus, nuferi) pentru că s-ar putea să nu fie pe gustul gazdelor. Eventual, asemenea flori se trimit printr-un comisionar. Toate florile sunt frumoase, dar, în general, un om delicat preferă florile delicate, ca anemonele, lăcrămioarele, violetele, ghioceii, macii, freziile, lalelele, brânduşele, margaretele, jerbera etc

Fiecare sezon are florile sale și este preferabil să alegem întotdeauna flori de sezon. Cu puțin efort și imaginație, vara se poate opta pentru flori de câmp, sunt superbe, în simplitatea lor, și nu vom da greș. Să nu le ocolim de dragul originalității, cu gândul că orhideele sunt mai distinse. Nu sunt!

Niciodată nu vom da greș cu un buchet de flori de câmp.

Întotdeauna florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat. Înainte de a oferi buchetul, scoatem hârtia și o vom face să dispară, eventual în buzunar sau în poşetă, până să intrăm în casă. Ambalajul poate rămâne doar când a fost special gândit ca să pună în evidență un anumit aranjament floral.

Înmânăm florile, fără excepție, cu cozile în jos. Cu petalele în sus, acesta e răspunsul scurt. Poziția buchetului să fie ușor oblică, pentru a le pune frumusețea cu adevărat în valoare.

Buchetul de flori se oferă cu cozile în jos. Se tine ușor oblic pentru a-i întregi frumusețea

Florile trebuie, conform cutumelor, să fie în număr impar. Se spune că totul în această lume are pereche, iar cea care le primește completează buchetul. Excepție se poate face la serbarea unui majorat, când se pot oferi optsprezece flori, de exemplu un buchet cu optsprezece trandafiri albi.

buchet de trandafiri ce poate fi oferit la majorat

În schimb, la ceremonii funebre se aduc flori în număr par. Chiar și jerbele respectă această regulă.

Nu se dau flori bărbaților decât dacă se află la spital.

Imediat ce am primit flori, le aşezăm într-un vas cu apă. Când aşteptăm musafiri, vom avea la îndemână, gata pregătite, vase de diferite mărimi.

Când oferim flori cu o anumită ocazie, rostim în acelaşi timp şi o formulă de felicitare. Dacă le ducem când mergem într-o vizită, nu spunem nimic. Ca gazdă, vom mulțumi, le admirăm și în nici un caz nu vom spune ceva de genul „vai, nu trebuia să vă deranjați”. Sub nicio formă nu facem referire la costul lor.

Când un cuplu merge în vizită, domnul e cel care oferă florile gazdei.

Florile nu se refuză în nici o situație. Le putem primi la aniversări, când avem musafiri, cu ocazii dedicate sau, de ce nu, pe stradă.

buchetul de flori trebuie însoțit de o carte de vizită sau o felicitare

La spital: nu se duc flori prea mari sau cu miros puternic. Este bine să ne gândim de acasă în ce vor fi puse. Nu e greu să aducem chiar noi un vas potrivit, de pildă o ulcică smălțuită. Poate eliminăm astfel eternele sticle de plastic și borcane de care împodobesc atât de dizgrațios saloanele, chiar dacă în ele se află flori foarte frumoase!

Ghivecele. Există o aversiune nemotivată împotriva ghivecelor cu flori. Dacă este vorba de un pomișor pitic ornamental, de o frumoasă azalee sau de un cactus nostim, nimic nu ne oprește să le oferim unor prieteni. S-ar putea ca aceștia să se bucure de darul primit ani în şir, gândindu-se cu drag la noi. Ne interesăm însă dacă au şansa să fie bine primite. Există persoane care adoră florile la ghiveci, dar și persoane cărora nu le plac sau poate chiar nu au spatiu sau lumina necesară unei îngrijiri corecte.

Putem alege să trimitem, cu diverse ocazii, flori prin curierat, dar acestea trebuie însoțite de cartea de vizită pe care scriem câteva rânduri. Persoana care primește florile trebuie  să mulțumească fără nici o întârziere, telefonic, celui care i le-a trimis. Nu vom trimite niciodată buchete anonime.

Oferim crizanteme unei persoane căreia îi plac florile de toamnă

În general, trebuie să alegem buchete de flori care se potrivesc ocaziei și personalității persoanei pe care vrem să o surprindem. Nu e indicat să cumpărăm niciodată un buchet de flori pe fugă, doar pentru a avea ce să oferi celei ce este sărbătorită.

În cazurile în care avem nevoie de un buchet de flori pentru o persoană pe care nu o cunoaștem foarte bine, indicat este să alegem tipul florilor in functie de semnificația pe care acestea o au și să evidențiem ce anume vrem sa transmitem. Să nu uităm că florile au propriul lor limbaj!

Sursă: Codul bunelor maniere astăzi – Aurelia Marinescu

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments