23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
StiriInternCetățenii SUA pot sta cât vor în România fără a mai solicita...

Cetățenii SUA pot sta cât vor în România fără a mai solicita o viză de lungă ședere

Cadou de la Ciolacu pentru aliații strategici, chiar înainte de Ziua Independenței,  sărbătoarea națională a SUA. Printr-o HG extrem de discretă Guvernul elimină obligativitatea solicitării de vize de lungă ședere pentru cetățenii americani care stau mai mult de 90 de zile la noi în țară. Printre aceștia, soldații SUA de la baza Mihail Kogălniceanu, acolo unde se va construi și cea mai mare bază NATO din Europa. În schimb românii nu scapă de povara vizelor, dacă vor să călătorească în Statele Unite ale Americii.

A trecut aproape neobservată o Hotărâre de Guvern, numărul 690/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 596/26 iunie 2024. De ce este importantă această HG?

Fiindcă în mod unilateral Guvernul României decide că cetățenii SUA pot sta oricât pe teritoriul țării noastre fără a mai solicita o viză de lungă ședere după un interval de 90 de zile.

Aproape sigur această Hotărâre de Guvern are în vedere prezența soldaților americani de la baza din Mihail Kogălniceanu. Probabil că funcționarii de la Ambasada SUA din București s-au săturat să tot solicite la Serviciul de Imigrări prelungirea vizelor, așa că au apelat la autoritățile române să elimine această obligativitate pentru cetățenii SUA.

„Hotărâre privind exceptarea cetăţenilor Statelor Unite ale Americii de la obligativitatea deţinerii vizelor de lungă şedere pe teritoriul României”, scrie în Monitorul Oficial din data de 26 iunie. „Articolul unic va avea următorul cuprins: Cetăţenii Statelor Unite ale Americii sunt exceptaţi de la obligativitatea deţinerii vizelor de lungă şedere pe teritoriul României.”

Informația încă nu apare pe site-ul Ambasadei SUA. Aici apar vechile condiții, valabile înaintea datei de 26 iunie 2024.

Până la data de 26 iunie 2024 acestea erau condițiile pentru americanii care doreau să stea mai mult de 90 de zile în România

„Cetățenii americani pot vizita România fără viză timp de maxim 90 de zile ȋn termen de 6 luni de la intrarea ȋn România. Cetăţenii străini trebuie să se ȋnregistreze la cea mai apropiată secţie de Poliţie sau formaţiune teritorială a Inspectoratului pentru Imigrări ȋn termen de trei zile de la sosire.

Pentru prelungirea şederii peste 90 de zile, trebuie să solicitaţi un permis de şedere temporară de la formaţiunea teritorială a Inspectoratului pentru Imigrări. Date de contact, informaţii despre depunerea cererilor şi taxele pentru permise de şedere pot fi găsite pe website-ul Inspectoratului Naţional pentru Imigrări.

Cererea pentru permisul de şedere trebuie depusă cu cel puţin 30 de zile ȋnainte de expirarea celor 90 de zile (ȋn termen de 60 de zile de la sosirea ȋn ţară). Nedepunerea cererii ȋn timp util poate duce la plata unor penalităţi.

Cetăţenii străini au obligaţia să aibă ȋn permanenţă asupra lor un act de identitate. Cetăţenii americani care obţin un permis de şedere trebuie să prezinte acest document autorităţilor locale competente care solicită acest lucru. În lipsa unui permis de şedere, pot prezenta paşaportul”, scrie pe site-ul Ambasadei SUA.

Cât privește eliminarea vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în SUA, în ciuda a tot felul de promisiuni se pare că mai avem de așteptat.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments