19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024
spot_img
EDITORIALCiclonul Boris și integrarea europeană a Republicii Moldova

Ciclonul Boris și integrarea europeană a Republicii Moldova

Titlul acestor note politice dedicate teritoriului dintre Prut și Nistru stârnește, la prima vedere, ridicări de sprânceană – ce are sula cu prefectura?

Ciclonul Boris a dus la inundații în capitala Moldovei!

Are – Ciclonul Boris a inundat Chișinăul. Râulețul Bîc, care trece prin capitala statului moldovean, și-a ieșit din albie, iar apa a transformat carosabilul în canal navigabil. Instituțiile media au făcut publice imaginile unui cetățean care a încercat să înoate către automobilul inundat de viituri. Ca de obicei, autoritățile municipale au fost criticate pentru ceea ce media a considerat a fi „slaba pregătire în fața urgiilor naturale”.

Locuitorii Chișinăului s-au trezit zilele trecute luați pe sus de ape

În același timp, am observat că primarul Ion Ceban nu a fost, ca altădată, ținta predilectă a mediilor de informare aflate, mai mult sau mai puțin, în siajul decidentului de putere din Republica Moldova.

În opinia mea, explicația acestui comportament protecționist al presei mainstream se datorează alegerii politice făcute de către echipa politică condusă de Ion Ceban. Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”, condus de primarul Chișinăului, a depus documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a participa la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Formațiunea va face campanie în favoarea integrării europene. «Am spus întotdeauna că ideea integrării europene nu aparține unui singur partid sau unei singure persoane», a declarat Ceban.

Partidul lui Ion Ceban a anunțat că va susține referendumul pro-Europa

La data apariției acestui material, puține sunt formațiuni politice din Republica Moldova care s-au înregistrat la administrația electorală centrală pentru a face la referendum campanie împotriva integrării europene: Partidul Comuniștilor și Partidul „Renaștere”. Încă nu este sigur dacă pe ultima sută de metri se va înregistra cu această opțiune și Partidul Socialiștilor.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul și textul buletinului de vot privind referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Lungimea buletinului de vot este de 330 mm, iar lățimea este de 160 mm. Culoarea buletinului de vot va fi violetă. La solicitarea organelor electorale din circumscripțiile respective, buletinele de vot, întocmite în limba română, vor fi traduse și într-o altă limbă, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice. 

Conform hotărârii, buletinul de vot conține proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. În partea de jos va fi înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, în buletinul de vot este prezent și textul acestei modificări a legii supreme.  În preambulul Constituției Republicii Moldova vor fi introduse două alineate noi – primul alineat reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova  și ireversibilitatea parcursului european iar al doilea se referă la integrarea europeană care este declarată obiectiv strategic al Republicii Moldova. De asemenea, Constituția se completează cu Tilul V dedicat integrării europene.

Istoria contemporană a statului moldav nu a dat câștig celor cinci procese electorale de consultare a voinței cetățenilor moldoveni. Cel mai probabil, nici o forță politică care a inițiat aceste consultări publice nu s-au bucurat de suficientă încredere din partea societății moldovene.

Este adevărat, că ultimele două încercări de modificare a Constituției Republicii Moldova au avut mai degrabă obiective politice înguste, puțin înțelese și acceptate de către moldoveni. Motiv pentru care alegătorii la referendumuri au fost inerți iar prezența la urne a fost scăzută.

Întrebarea tuturor observatorilor vieții politice dintre Prut și Nistru ține de riscul ca referendumul din 20 octombrie să eșueze din cauza prezenței insuficiente la urne a alegătorilor. Va reuși președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, să mobilizeze toate partidele pro-europene pentru a determina electoratul să participe la această consultare populară?

Maia Sandu are planuri politice mari pentru această toamnă

Perioada de depunere a dosarelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024 expiră la data de 20 septembrie.

Vom vedea dacă alegerea politică a partidului condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, poate, sau nu, să încline rezultatele referendumului pro-european în favoarea actualei șefe a statului moldovean. Cert este că un rezultat negativ al referendumului îi va îngreuna câștigul unui nou mandat de șef al statului.  

Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE