Scriitorul Klaus Iohannis a vândut peste 100.000 de cărți în doar trei săptămâni de la lansarea primului volum! Acestea sunt cifrele la nivelul anului 2014 pentru titlul „Pas cu Pas”! La ediția Gaudeamus din același an, organizatorii se mândreau că Iohannnis a fost cel mai căutat autor al târgului, cu peste 8.000 de volume vândute!
Au mai urmat alte două – „Primul Pas” și „Eu.Ro”, cea din urmă, publicată mult mai târziu, în buza celui de-al doilea mandat. Despre ultimele două nu prea există date publice despre vânzări-încasări, dar din declarația de avere rezultă că s-au vândut binișor! Nu la fel de bine ca besteseller-ul de început, dar și popularitatea politică s-a mai diminuat cu timpul. Cred că e corect să închidem povestea scriitorului Iohannis pe la 200.000 de volume care s-au tradus în sute de mii de lei în conturile președintelui. Tot vreo 200.000 dacă e să adunăm sumele din declarațiile de avere.
Prin comparație, cei mai bine cotați scriitori români, Cărtărescu, Boia sau Pleșu nici nu pot visa la așa ceva! În cel mai bun caz au tiraj de 10-15.000, în anii cu noutăți! Pentru că ei funcționează după regulile simple ale economiei de piață. Cerere și ofertă! Pentru un scriitor politic se aplică (și) alte reguli de care s-au bucurat și Iohannis și Iliescu în trecut și de care se vor bucura și alții, în viitor. De ce nu, chiar proaspăta stea a literaturii politice, Nicolae Ciucă!
Deși nu avem un recensământ actualizat, datele publice din ultimii ani indică faptul că PNL are aproximativ 200.000 de membri! Și de aici putem lasă imaginația să zburde. Dacă fiecare membru cumpără volumul, la 10 euro bucata, Ciucă îl poate întrece în vânzări pe mentorul său politic, Klaus Iohannis. La 200.000 de membri ori 10 euro, iată 2 milioane de euro dintr-un foc! Fix cât au cheltuit liberalii pentru a promova, ceea ce se anunță deja, evenimentul literar al anului. Din care, evident, scădem costurile de print, distribuție și altele, dar tot rămâne 1 milion de euro! Bani pe care ostașu’ a anunțat că-i va dona unor cauze caritabile. Oricum ar fi, liberalii pot ieși din povestea dezmățului din bani publici, de-o manieră cât de cât onorabilă. Toate, cu o minimă, dar necesară condiție! Ca volumul să fie scris!
Problema e că liberalii pare că i-au întins mai degrabă o capcană generalului decât o mană de ajutor. Au creat o stare de așteptare nefirească în societate prin supraexpunerea ostașului, iar acum ostașu’ trebuie să se ridice la nivelul exigenței setate. Ori prestația publică de până acum a fost mai degrabă vecină cu mediocritatea. El știe că nu poate, ei știu că nu poate, toți știm că nu poate și cu toate acestea ceva trebuie scris! Gluma a mers prea departe! Și uite așa, generalul se poate trezi că ține în mână, în loc de o carte, o grenadă care îi poate pulveriza cariera politică.
P.S. Merită să ne aducem aminte de momentul noiembrie 2016 când cu toții aveam să aflăm că președintele Klaus Iohannis, un anticomunist convins, își publica „Pas cu Pas” taman în China. Iohannis a acceptat chiar și cenzura partidului comunist chinez pentru a-și vedea mărețele idei ieșite de la tipar. Mai multe fragmente din varianta originală, în care Iohannis își expunea crezul anticomunist, au fost eliminate de editura din Beijing, evident, cu acordul autorului.