6.3 C
București
luni, 17 martie, 2025
spot_img
DiverseClassix Festival pune stăpânire pe Cetatea Iașiului

Classix Festival pune stăpânire pe Cetatea Iașiului

- Advertisement -

Unul dintre cele mai tinere festivaluri de muzică clasică din România, Classix Festival se va desfășura și în acest an  la Iași, în perioada 18 – 25 februarie.

Trei din cele opt concerte care alcătuiesc programul Classix Festival 2024 sunt deja sold out.

„Celestial” și „I Wish I were Water”, sunt concertele găzduite în două dintre locațiile cu cea mai frumoasă estetică arhitecturală din Iași, care conturează programul ediției cu numărul cinci a festivalului.

Promovând interdisciplinaritatea și sincretismul artelor, toate concertele vor celebra armonia dintre muzică și experiența vizuală oferită de proiecțiile video și design-ul de lumini.

Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024, iar tematica din acest an îi va invita pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă multisenzorială în lumea muzicii clasice.

Sublimul se intersectează cu profunzimea în concertul „Celestial” din deschiderea festivalului, care în mod tradițional debutează, încă de la prima ediție, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași. Artiștii invitați în cadrul concertului sunt românii Andrei Licareț – pian, Irina Nanushi – vioară, Iulia Goiană – violă și Mircea Marian – violoncel. Publicul se va bucura de audiția lucrărilor compuse de Gustav Mahler, Cvartetul cu pian în la minor (1876) și George Enescu, Cvartetul cu pian în re major, op. 16 (1909).

Sâmbătă, pe 24 februarie 2024, Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași  va  găzdui concertul „I Wish I were Water”, o premieră inedită. Albumul omonim compus de iranianul Mirsaeed Hosseiny Panah a fost lansat în anul 2022 și reprezintă o întâlnire între tradițiile orientale și modernismul occidental.

Având în prim plan ansamblul de artiști români Classix Collective și santoor-ul ca instrument solistic completat de inserții de poezie persană, acest concert este o dovadă a fuziunii interculturale prin muzică. Pe scena concertului vor putea fi ascultați pe Mirsaeed Hosseiny Panah – santoor cromatic (din Iran), Bjørk-Guinevere Kinsella Eide – dirijor (Norvegia) și românii Sabin Penea – vioară, Bogdan Onofrei – vioară, Cătălina Toma – violă Sebastian Vîrtosu – violoncel, Carla Stoleru – flaut, Daniel Paicu – clarinet, Zaharia Hojbotă – clarinet bas, Adrian Moisuc – fagot, Ștefan Linu – bas, Nicoleta Maier – soprană, Cristina Grigoraș-Radu – soprană.

Odată cu debutul său din 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat în patru ediții peste 14.000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.

Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor și evenimentelor conexe pot fi obținute pe www.classixfestival.ro.

- Advertisement -
Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE