7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriCristoiu: Concedierea lui Tolontan e o operațiune de vânzare a ziarului. Noul...

Cristoiu: Concedierea lui Tolontan e o operațiune de vânzare a ziarului. Noul mogul nu l-a vrut pe jurnalist

Ion Cristoiu a comentat pe larg cel mai recent caz special petrecut în cadrul breslei jurnalistice: concedierea lui Cătălin Tolontan de la coordonarea ziarului Libertatea, brand aflat în proprietatea unicului investitor străin rămas în presa dâmbovițeană, Ringier.


Cunoscutul jurnalist a făcut ample referiri la acest caz în cadrul podcastului „3 X 3 cu Ion Cristoiu”, difuzat marți seara, de la ora 21.15, pe Youtube Canal 33.
„Reacția lui a fost aparte. Te-a dat ăla afară, asta e! Eventual scrii pe facebook. Eu spun că reacția e foarte importantă, pentru că i-a adus două lucruri: unul, pozitiv – are autoritate morală, iată s-a războit cu cei de la Ringier și a fost data afară, și celălalt, cu probleme, fiindcă nu-l va mai angaja nimeni! Niciun mogul! Eu nu l-aș angaja!”, a declarat Ion Cristoiu.
El susține că în eventualitatea în care Cătălin Tolontan ar fi totuși angajat, povestea conflictului dintre angajat și angajator, s-ar poate repeta și pe viitor.
„Dacă are bani și-și face el un site, atunci ar fi altceva. Dar trebuie să găsească bani.
Brandul <Libertatea> nu va fi afectat nici dacă pleacă toată redacția. În momentul în care Constantin Mille a plecat de la Adevărul în 192 și ceva, cel care se identifica cu <Adevărul> de atunci, și s-a dus la Lupta, nu a făcut nimic. Brandul <Adevărul> a rămas! Ca atare, și brandul <Libertatea> ava avea aceeași istorie, chiar dacă pleacă toată redacția. Brandul rămâne!”, a sunat sentința lui Ion Cristoiu.


Pe de altă parte, în opinia aceluiași Ion Cristoiu, merită urmărită și continuarea poveștii: „Momentul de luciditate, foarte interesant, va fi acela de a vedea cine va pleca după el. Două lucruri vom vedea vizavi de presă: câți vor pleca după el, fiindcă s-ar putea ca unii să nu plece fiindcă Ringier îți oferă o siguranță, un salariu, oportunități. Una e să faci presă la Ringier și alta într-o garsonieră. Și doi la mână, dacă ei vor pleca în aventură cu el, vor pleca toți, câți se vor grăbi să-i ia locul?! Sunt aproape sigur că sunt atâția flămânzi în presă și dacă cei de la Ringier plusează, cine știe?!”.


În opinia lui Ion Cristoiu e foarte posibil să asistăm și la un foarte probabil scenariu de viitor imediat.
„Eu cred că această operațiune de scoatere a lui Tolontan și a celor două din conducerea ziarului este o operațiune de vânzare a ziarului. E foarte important! Mogulul care vrea să cumpere cred că a zis ceva de genul: <Bă, mi-l dai, dar fără ăștia>! Nimeni nu-l cumpăra cu ei. Ringier a rezistat, dar un mogul nu rezista!”.


Ion Cristoiu mai e de părere că jurnalistul Cătălin Tolontan nu se va schimba, dar a atras atenția și asupra unui aspect foarte important.
„Marea problemă sunt banii, vă spun asta din experiența mea de 55 de ani de presă. Poți să fii talentat, nu contează. Dacă nu ai bază materială să-i plătești bine pe angajați, și să nu uităm că Tolontan avea 45 de inși, atunci… Uite, ia să am vreo doi sau trei inși, blogul meu ar zbârnăi. Problema la el e faptul că va trebui să investească și nu puțini bani! Pentru că dacă va da salariu minim, va avea jurnaliști de salariu minim!”, a conchis Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu îți prezintă „Clasamentul lui Cristoiu” în fiecare luni pe canal 33.ro, subiecte de top dezbătute pe larg în podcastul 3 X 3 cu Ion Cristoiu, în exclusivitate pe Youtube Canal 33, marți, de la 21.15.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments