22.1 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025
spot_img
StiriInternCu blakout-ul la ușă, Marcel Ciolacu a convocat Comandamentul pentru Energie

Cu blakout-ul la ușă, Marcel Ciolacu a convocat Comandamentul pentru Energie

- Advertisement -

Întrucât penele de curent se țin lanț mai peste tot prin țară, premierul a simțit că este momentul să intervină. Nu că ar fi vreun specialist în ale energiei, dar dă bine în campania electorală.

Poate nu ar fi rău să aveți în casă pregătite mai multe lanterne, sau chiar un generator

Sătul de comentariile negative legate de incapacitatea Guvernului de a gestiona criza energetică prin care trecem, premierul a luat problema în mână și a convocat astăzi, 19 iulie, Comandamentul pentru Energie.

„Am discutat azi, în Comandamentul pentru Energie, despre măsurile pe care trebuie să le luăm după ce am depășit cu bine acest episod lung de caniculă severă care a testat limitele sistemului energetic național. Am evaluat situația capacităților actuale disponibile, am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție și am discutat despre cum putem accelera rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment”, a scris cu doar câteva ore în urmă Marcel Ciolacu pe pagina sa de facebook.

Acesta spune că autoritățile ar trebui să treacă mai decise peste piedicile puse de organizațiile de mediu care împiedică dezvoltarea unor proiecte vitale pentru sistemul energetic, cum ar fi punerea în funcțiune a unor noi hidrocentrale.

„Vreau să fie foarte clar: sunt în favoarea protejării mediului, dar asta nu înseamnă că voi accepta blocarea unor proiecte energetice strategice, mai ales pe zona de hidrocentrale, fiindcă asta ar însemna să afectăm în viitor siguranța alimentării cu energie a milioane de români!

Faptul că am depășit un moment major de stres energetic fără pene majore de curent este foarte important. Asta se datorează în cea mai mare măsură colaborării foarte bune dintre Ministerul Energiei, autoritățile publice, administratorii de rețele și toate companiile private și de stat.

Iar pentru că mâine este și Ziua Energeticianului, mulțumirile mele publice adresate tuturor celor care lucrează în Sistemul Energetic Național sunt cu atât mai necesare”, a mai notat premierul.

Cu clarificări despre ceea ce anume ar trebui făcut concret a venit ministrul Energiei, Sebastian Burduja, tot pe facebook.

„Astăzi, în cadrul Comandamentului pentru Energie convocat de Prim-Ministru, am subliniat importanța accelerării investițiilor în infrastructura energetică a României și a colaborării strânse între toți actorii din domeniu. Au fost stabilite o serie de măsuri pe termen scurt și mediu.

1. Creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă.

2. Standardizarea transmiterii datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori pentru o imagine clară a consumului și producției.

3. Analizarea mecanismului de formare a prețului de către ANRE pentru protecția consumatorului final.

4. Publicarea și actualizarea constantă de către operatorii de distribuție a zonelor afectate de avarii și a duratei estimate pentru remediere.

5. Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei. Marile proiecte care au șanse să fie finalizate anul acesta: grupul 5 – Rovinari (330MW), Iernut (430MW), proiecte hidrocentrale cu grad avansat de execuție (Răstolița).

6. Colaborare strânsă între toți actorii cu responsabilități, pentru creșterea capacităților de producție, distribuție și mai ales stocare a energiei.

7. Adoptarea unei Strategii energetice naționale care să ghideze investițiile și proiectele viitoare.

În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile în sistemul energetic. Aceste investiții vor asigura, începând de anul viitor, o mai mare capacitate de producție energie, consolidând securitatea energetică a României, și prețuri corecte pentru toți românii”, a postat Burduja pe pagina sa de facebook.

Deocamdată România continuă să cumpere energie electrică la cel mai mare preț de pe piața europeană și să vândă mult mai ieftin, atunci când poate, sau să dea gratis energie electrică către Republica Moldova și Ucraina.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE