Cei nouă judecători ai Curții Constituționale a României (CCR) susțin că decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și 8 decembrie are la bază vicierea procesului electoral.
Motivația CCR nu se referă la un anume articol din Constituție și pare că se înscrie în aceeași direcție pe care a lansat-o în ultimele două luni, când și-a lărgit mult aria de interpretare a legilor statului, o dată cu decizie de excludere a candidatului Diana Șoșoacă de la alegerile electorale prezidențiale, cea din 7 octombrie.
„Procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”, stă scris în motivația CCR publicată în seara zilei de 6 octombrie.
În plus, CCR face referire și la „manipularea votului alegătorilor și distorsionarea egalității de șanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă și cu încălcarea legislației electorale a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale, precum și prin finanțarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”.
Potrivit celor nouă judecători ai CCR, „libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie include dreptul de a fi corect informați înainte de a lua o decizie”, făcând referire la documentele ale statului care au indicat o campanie foarte puternică pe rețelele sociale în favoarea unuia dintre candidați înscriși la curtea electorală prezidențială.
Alegerile prezidențiale vor fi reluate de la zero, cel mai probabil în primăvara anului viitor, prin decizie a Executivului României.