Perioada sfârșitului de an aduce după sine atât evaluări și concluzii în ceea ce privește anul care se încheie, dar, mai ales, entuziasm și obiective pentru următorul.
Îți propun câțiva pași simpli, care te pot ajuta să-ți construiești o strategie cât mai realistă pentru anul 2024.
Stabilește obiective clare, realizabile: Întotdeauna, fii cât mai specific în privința a ceea ce îți dorești să realizezi. Obiectivele tale ar trebui să fie realiste, măsurabile și realizabile într-un interval de timp concret, nu visuri frumoase, dar fără posibilitate de materializare. Creează un plan de acțiune cât mai clar pentru atingerea fiecărui obiectiv și gândește-te la pașii și la resursele de care vei avea nevoie. Imparte anul în trimestre, iar trimestrele în luni și fii cât mai concret în pașii pe care îi ai de urmat.
Prioritizează-ți obiectivele: Dacă ai mai multe rezoluții, stabilește o ierarhie și concentrează-te pe cele mai importante. Decât 20 de puncte pe o listă, din care să împlinești 3 și să acumulezi frustrări, mai bine stabilește de la început doar 4 sau 5. Concentrarea pe prea multe lucruri în același timp poate duce la o împrăștiere a atenției și a energiei tale în multe direcții și, pe cale de consecință, crește riscul de a nu realiza mai nimic, în final.
Monitorizează-ți progresul: Ține evidența progresului tău, acest lucru îți va oferi motivație și îți va permite să ajustezi strategia pe parcurs, dacă este nevoie.
Sărbătorește reușitele mici: Nu ignora reușitele mici, fiecare pas merită să fie sărbătorit. Îți poți crea obiceiul de a sta, la final de săptâmână, la o cafea cu tine însuți și cu agenda ta, în care să îți notezi tot ceea ce ai realizat în săptămâna respectivă, oricât de neimportant ți s-ar părea la prima vedere.
Fii mândru de tine, pentru că fiecare pas te duce mai aproape de obiectivul tău!
Fii flexibil: Viața poate veni cu schimbări neașteptate, așa că nu te crampona de ideile tale inițiale, fii deschis și adaptează-te la noile circumstanțe, dacă vor apărea. Poți ajunge la destinație pe mai multe drumuri, așa că fii flexibil și bucură-te de călătorie, chiar dacă asta presupune, uneori, „reconfigurarea traseului”.
Nu permite posibilelor eșecuri să te descurajeze: Suntem oameni, iar eșecurile sunt o parte naturală a procesului nostru de evoluție. Important este să înveți din ele și să mergi mai departe, cu încredere și perseverență.
În ceea ce privește relația de cuplu, te invit să te gândești la câteva obiective pe care le poți avea în vedere pentru noul an, toate componente ale unei relații sănătoase.
Eu îți propun:
Îmbunătățirea comunicării cu partenerul de cuplu: Alocă periodic timp pentru discuții și, în special, ascultă cu atenție ce are partenerul de spus. Avem tendința de a vorbi mai mult noi, despre noi, neglijându-l pe celălalt. Anul viitor, ascultă mai mult!
Petrecerea de timp de calitate, împreună: Planificați activități comune care să vă aducă bucurie și să vă permită o conectare mai profundă cu partenerul. Faceți o listă cu activități noi, pe care amândoi doriți să le experimentați în cursul anului următor – activități care, pe lângă distracție și relaxare, vor ajuta și la consolidarea intimității și conexiunii voastre emoționale.
Stabilirea și atingerea unor obiective comune: Pe lângă obiectivele personale, ale fiecăruia, este recomandat să aveți și împreună obiective pe termen scurt și lung. Stabiliți, de comun acord, un plan de acțiune pentru aceastea. De asemenea, sprijiniți-vă partenerul în a-și urma visurile și obiectivele proprii, găsind modalități de a oferi sprijin și încurajări.
Evident, fiecare cuplu este unic, așa că este important să personalizați aceste obiective în funcție de nevoile și valorile voastre comune.
Spor la setat (și îndeplinit!) rezoluții în noul an!