Uzinele Dacia deschid de luni, 9 noiembrie, un nou program de plecări voluntare. Patronatul pare că vizează în primul rând muncitorii din secțiile în care se pregătesc automatizări, robotizări, digitalizări, dar oficial nu există nicio recomandare în vreun sens sau altul.
Compania are în prezent sub 11.500 de angajați!
În plus, conducerea companiei ce numără în prezent circa 11.500 de angajați, nu a anunțat niciun prag până la care e dispus să țină deschis programul de plecări voluntare.
Ultima decizie similară datează din 2022, atunci când circa 600 de angajați au decis să plece din companie.
Valoarea plăților compensatorii, consistente
Potrivit datelor neoficiale, angajații ce vor depune în perioada 9-20 septembrie cereri de plecare voluntară vor avea parte de plăți compensatorii consistente. Primele de concediere vor fi primite în octombrie, împreună cu lichidarea pe luna septembrie.
Pentru cei care au între doi și patru ani vechime, suma compensatorie va fi de 55.000 lei, între patru și opt ani – 98.000 de lei, iar între opt și 12 ani – 120.000 de lei.
Angajații care vor primi cea mai mare sumă sunt cei care au între 12 și 16 ani vechime, aceștia urmând să primească 150.000 de lei. Mai mult, salariații cu peste 16 ani vechime vor primi 185.000 de lei.
În cazul angajaților care sunt înregistrați cu boli profesionale sau cu accidente de muncă sumele oferite pot ajunge la 210.000 de lei, indiferent de vechimea acestora.
Nu e foarte clar dacă sumele sunt cu valoare netă sau nu.
Un alt avantaj oferit celor care părăsesc compania este posibilitatea de cumpărare a unei mașini Dacia, Renault sau Nissan, cu un preț redus.
Uzina Dacia de la Mioveni nu va mai produce încetează din acest an producția modelului Jogger, cea care a fost transferată la Tanger, Maroc. În locul acestui model urmează să intre în producție Bigster, dar piața se așteaptă la volume mult reduse.