Decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de a ceda un sistem de tip Patriot Ucrainei a surprins pe toată lumea. Mai ales că, cu doar 24 de ore înaintea anunțatei și importantei ședințe, presa centrală a vorbit despre un raport al Armatei prin care nu se recomanda o asemenea cedare.
În plus, ședința CSAT din 20 iunie 2024 i-a permis lui Klaus Iohannis să iasă destul de elegant și din povestea candidaturii personale la șefia NATO, o candidatură asumată aproape de unul singur și pe nepusă masă, fiindcă președintele României a fost susținut temporar și cu jumătate de gură doar de liderii de la Budapesta și Bratislava. Care au sfârșit însă prin a-i oferi votul olandezului Mark Rutte.
Daniela Tobă, editorialist canal33.ro și colonel în rezervă, prezentă în studioul „Ediției Speciale” din 20 iunie, consumată la doar câteva ore după ședința CSAT, a încercat să facă lumină în toată această chestiune atât de alambicată.
Ea a emis o teză mai mult decât surprinzătoare cu privire la motivul din umbră al vizitei lui Klaus Iohannis, de la Washington, și implicit din Biroul Oval, cu Joe Biden, din 7 mai, dar și despre maniera în care actualul nostru șef de stat a decis să-și facă intrarea în „cursa alegerilor” viitorului șef al NATO. Ajungând până la decizia recentă și controversată de donarea a unei baterii de tip Patriot.

Una peste alta, Daniela Tobă e de părere că intrarea lui Iohannis în cursa pentru o funcție de top la nivel internațional a fost mediată de nimeni altul decât Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO.
Ca răspuns la întrebarea moderatorului Alexandru Răducanu, privind prezența lui Klaus Iohannis „de capul său” în Biroul Oval, la întâlnirea de acum o lună și jumătate cu Joe Biden, Daniela Tobă a venit cu un răspuns-surpriză.
„Eu nu cred că a fost chemat. Cred că totul a făcut parte dintr-un fel de înțelegere cu Mircea Geoană, care i-a deschis niște uși”, a sunat replica Danielei Tobă.
Invitata emisiunii a vorbit despre un posibil „troc” între trei părți: Mircea Geoană, care avea și are nevoie de susținerea unui partid la apropiatele alegeri prezidențiale din România, Klaus Iohannis, ce are nevoie de un trecut curat, fără acuzații, o dată cu părăsirea fotoliului de la Cotroceni, și diverși actori internaționali, ce au mai mereu nevoie de „atenții”.
„Singurul român pe care noi îl avem la NATO și care avea interes la candidatura pentru prezidențiale a fost Mircea Geoană. Este un mit, acela cu candidatura independentă în România, nu merge! Și atunci, pentru un sprijin de partid, care ar fi trebuit să fie PNL, Geoană a avut nevoie de Iohannis. Președintele a avut nevoie să scape de un eventual dosar sau chiar două, trei penale, după ce își termină mandatul și a zis că ușile UE erau închise, așa că rămânea NATO”, a precizat colonelul în rezervă.
Altfel spus, Mircea Geoană i-a făcut „introducerea” în sistem lui Klaus Iohannis, însă rămânea obligatoriu ca acesta din urmă să facă alți pași importanți, chibzuiți cu atenție. Așa că a fost nevoie, în opinia editorialistului canal33.ro, ca președintele Klaus Iohannis să pluseze cu achiziții.
„Lui Iohannis practic i s-a cumpărat intrarea, prin promisiuni legate de achiziții de armament, pentru că la americani, locurile se cumpără. Așa cum și-a cumpărat și intrarea la Joe Biden”, și-a completat invitata argumentația oferită publicului.
Revenind la donarea sistemului PATRIOT, Daniela Tobă a adresat în mod public întrebarea care stă de fapt pe buzele tuturor: „Ce primim la schimb?”.
„Cedarea unui sistem Patriot mie mi se pare destul de gravă! De ce? Când faci o asemenea donație fără să te gândești la cele patru miliarde de dolari, proveniți din banii românilor, în fapt cea mai mare achiziție din istoria militară a țării, la ce te gândești? Ok, am zis că cedăm, dar cu condiția ca americanii să ne dea ceva la schimb. Întrebarea mea e ce?”, a conchis aceeași Daniela Tobă.
Cei interesați pot regăsi toate detaliile emisiunii „Ediție Specială” de la Canal 33 în videoclipul de mai jos cu Alexandru Răducanu și invitata sa, Daniela Tobă!