20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriLifestyleDe ce nu e bine să te speli pe dinți mai ...

De ce nu e bine să te speli pe dinți mai mult de două minute

Dincolo de aspectul estetic, dinții joacă un rol esențial în masticație, digestie și chiar în vorbire. De aceea, o igienă orală corectă este esențială pentru a îi menține sănătoși. Totuși, îngrijirea în exces poate deveni dăunătoare!

Toată lumea știe că periajul dinților este important, dar oare știați că periajul excesiv poate fi la fel de dăunător ca și neglijarea lui?

Deși s-ar putea crede că a peria dinții mai mult timp înseamnă o protecție mai bună, realitatea este alta. Depășirea timpului recomandat de medici stomatologi poate duce la o serie de probleme, de la uzura smalțului dentar la sensibilitate dentară și chiar afecțiuni ale gingiilor.

De ce două minute sunt suficiente?

Recomandarea medicilor stomatologi este de a peria dinții de două ori pe zi, timp de două minute. Acest interval este suficient pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare din toate zonele cavității bucale, inclusiv din spațiile interdentare. Periajul excesiv nu va curăța mai bine dinții, ci va crește riscul de a deteriora smalțul dentar și gingiile.

Ce se întâmplă dacă periezi dinții mai mult de două minute?

Periajul excesiv poate duce la o serie de probleme, printre care:

Uzura smalțului dentar

Smalțul este stratul protector exterior al dinților, esențial pentru o dantură sănătoasă. Periajul excesiv, mai ales cu o periuță de dinți cu peri tari sau cu o presiune prea mare, poate duce la uzarea smalțului, expunând dentina mai sensibilă.

Sensibilitate dentară

Dentina este mai poroasă decât smalțul și conține tubuli microscopici care duc la terminațiile nervoase din interiorul dintelui. Uzura smalțului prin periaj excesiv poate expune dentina, crescând sensibilitatea la stimuli precum alimente reci, calde, acide sau dulci.

Recesiunea gingivală

Gingiile sunt țesutul moale care înconjoară dinții. Periajul excesiv poate duce la inflamarea și retragerea gingiilor, expunând rădăcinile dinților și crescând riscul de carii și boli parodontale.

Leziuni ale mucoasei bucale

Periajul excesiv poate provoca leziuni la nivelul mucoasei bucale, sub forma de ulcerații sau iritații.

Uscarea gurii

Saliva joacă un rol important în menținerea sănătății orale, neutralizând acizii din gură și prevenind creșterea bacteriilor. Periajul excesiv poate duce la o reducere a fluxului salivar, cauzând uscăciunea gurii și disconfort.

Cum să te speli pe dinți corect

Folosește o periuță de dinți cu peri moi sau medii

Periuțele de dinți cu peri duri pot deteriora smalțul dentar și gingiile.

Periază dinții timp de două minute

Nu este necesar să periezi dinții mai mult de două minute. Concentrează-te pe toate zonele cavității bucale, inclusiv pe suprafețele exterioare, interioare și de masticație ale dinților.

Nu pune presiune prea mare

Periază dinții cu o presiune ușoară și blândă.

Folosește ață dentară zilnic

Ața dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu poate ajunge.

Mergi la medicul stomatolog pentru controale regulate

Este important să mergi la medicul stomatolog pentru controale regulate și detartraj.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments