O dată cu intrarea oficială a României în Spațiul Schengen și din punct de vedere terestru, Poliţia de Frontieră Română a anunțat că este pregătită să elimine controlul în 40 de puncte de trecere a frontierei, cu specific rutier, feroviar şi portuar.
Momentul a fost marcat la miezul nopții de 31 ianuarie 2024 spre 1 ianuarie 2025.
„Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spaţiului Schengen (cu excepţia Ciprului şi Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
De miercuri, 1 ianuarie 2025, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen sunt similare uneia în interiorul ţării.
IGPF a anunțat și punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul!
Astfel, la frontiera româno-bulgară e vorba despre 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Bechet, Calafat, Călăraşi, Zimnicea şi Turnu Măgurele, trei cu specific feroviar, Giurgiu, Negru Vodă şi Calafat, iar şapte cu specific portuar, Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia şi Bechet.
La frontiera româno-ungară: 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărsând, Salonta, Borş, Borş II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Peţea, Urziceni şi Cenad, iar cinci cu specific feroviar, Cărei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai.
Pe Dunărea interioară sunt două cu specific portuar, la Cernavodă şi Brăila.
„Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetăţenie, şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri”, mai precizează sursa citată.
Românii care intenţionează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv paşaport sau carte de identitate.
În plus, conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.