14.4 C
București
vineri, 25 aprilie, 2025
spot_img
DiverseDe la ancestralul „de la mine puțin, de la Dumnezeu mai mult”,...

De la ancestralul „de la mine puțin, de la Dumnezeu mai mult”, la Moșul secret (Secret Santa)

- Advertisement -

Bucuria de a dărui este atât de mare încât ai senzația, când oferi darul, că în palmele strânse căuș, ți s-a cuibarit  o parte din suflet.

Cei mai mulți dintre noi am crescut auzind  de la bunici, de câte ori dădeau ceva, spunând cu evlavie: „de la mine puțin, de la Dumnezeu mai mult”

Este smerenia și recunoștința față de Dumnezeu, care dă mai mult decât ce ar putea oferi oamenii.

„De la mine puțin, de la Dumnezeu mai miult!”

În suflet ținem, ca un giuvaier moștenit de la străbunii noștri, obiceiul de a da din ce ne prisosește, de a-i adăposti pe cei sărmani, de a-i hrăni pe cei nevoiași.

Bătrânii noștri aveau credința că „dar de dai, se face rai”

Când împarți din ce ai, faci rai în sufletul celor ce primesc

Crăciunul este o sărbătoare magică, plină de surprize și de minuni. Este o sărbătoare care ne aduce mai aproape de cei pe care îi iubim și de cei care au nevoie de noi. Este o sărbătoare care ne învață să fim mai buni, mai generoși și mai recunoscători.

De-a lungul timpului, din dorința de a bucura cat mai multa lume cu mici daruri, a luat naștere o tradiție care se regăsește în diferite forme și sub diverse nume în întreaga lume.

Crăciunul, sărbătoarea bucuriei și a darurilor

Secret Santa își are rădăcinile în vechile obiceiuri păgâne și creștine. Se spune că această tradiție ar fi început în Roma antică, în timpul Saturnaliilor, o sărbătoare dedicată zeului Saturn, unde oamenii își schimbau cadouri în mod anonim.

Această practică a fost ulterior adoptată și de creștini în Evul Mediu, în timpul sărbătorilor de Crăciun.

Se crede că acest obicei are rădăcini în Scandinavia, unde Moșul secret este cunoscut sub numele de „Julklapp”. Acest cuvânt este format din „Jul”, care înseamnă „Crăciun” și „Klapp”, care înseamnă „bătaie”. În țările scandinave, tradiția spune ca cel care aduce cadoul bate puternic în ușă, o deschide și aruncă darul în cameră sau îl lasă în casă fără să fie văzut.

În Germania se numește Wichteln, în Spania Amigo Invisible, în Irlanda Kris Kindle, iar în Filipine Monito Monita. Indiferent de nume, Moșul secret este o modalitate de a împărtăși bucuria și spiritul Crăciunului cu cei dragi.

Moșul secret, modalitatea veselă de a sărbători Crăciunul

În secolul al XIX-lea, Secret Santa, devenit popular în Statele Unite, a început să se răspândească și în alte părți ale lumii, inclusiv în România, tradiție adoptată în mediul de afaceri, între colegii de serviciu, între prieteni si, mai nou, între copii.

Regula e simplă: Fiecare participant își trece numele pe un bilețel. Se adună aceste bilete și fiecare participant primește numele unei alte persoane, la întâmplare și trebuie să îi cumpere un cadou simbolic, după ce inițial s-a stabilit bugetul în care ar trebui să se încadreze cadoul.

Cadourile de Secret Santa, mici bucurii ale comunităților

Scopul este de a se distra și de a oferi surprize plăcute celorlalți, fără să știe de la cine a primit cadoul. Secret Santa este o modalitate veselă de a sărbători Crăciunul cu prietenii, familia sau colegii de muncă.

Este o poveste despre noi, despre bucurii, despre viață și iubire.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE