13.5 C
București
sâmbătă, 26 aprilie, 2025
spot_img
EDITORIALDecimaţi de propriul guvern

Decimaţi de propriul guvern

- Advertisement -

Nu ştiu dacă în România autorităţile au ca obiectiv să reducă prin orice mijloace populaţia vîrstnică şi pe cea bolnavă sau pur şi simplu vorbim despre proastă guvernare şi despre mafia medicamentelor. Oricare ar fi varianta, realitatea este una: sute de mii de români sînt puternic afectaţi de lipsa unor medicamente cruciale pentru bolile lor.

Am un prieten care este dependent de un medicament numit METHOTREXAT. Medicamentul are două destinaţii mari şi late: cancer şi artrită, lui îi trebuie pentru artrită. Metotrexat tablete este un medicament vital în tratarea multori boli autoimune sistemice (poliartrita reumatoidă unde este considerat “standardul de aur”, artrita psoriazică, lupus eritematos sistemic, vasculite sistemice, sclerodermie sistemică, dermatomiozită.

Medicamentul s-a comercializat pînă recent în două forme: comprimate şi injectabil. Tratamentul pe două luni cu comprimate costa în jur de 50-80 de lei, tratamentul pe două luni cu injectabil costă circa 800 lei. Este importat de la firma producătoare prin compania Sandoz.

Recent, prietenul meu a aflat că în România nu se mai importă absolut deloc comprimatele, cine are nevoie să-şi facă injectabil, cine nu, să fie sănătos doi metri sub pămînt, ca să fac o ironie amară.

În plimbare la vecinii bulgari

Nemaigăsind în România, am purces împreună să căutăm în ţările vecine, Ungaria şi Bulgaria. De la rudele mele din Ungaria care lucrează în sistemul maghiar medical am aflat că medicamentul e în toate farmaciile, ai nevoie doar de reţeta în original. Din criză de timp, am făcut împreună un drum la bulgari, la Ruse. Reteta prietenului meu era pe 6 luni. Am luat la rînd patru farmacii din Ruse, în toate am găsit methotrexat comprimate, una sau două cutii, astfel încît în 30 minute prietenul a strîns tot tratamentul pe cele 6 luni necesare. În nici una dintre farmacii nu ne-a întrebat nimeni de reţetă şi în toate ni s-a spus că putem comanda telefonic liniştiţi tratamentul pe următoarele 6 luni cînd acesta se va termina.

Methotrexat comprimate nu este singurul medicament ieftin scos de pe piaţă de către Agenţia medicamentelor şi dispozitivelor medicale, astfel încît bolnavii să fie obligaţi să cumpere variantele mult mai scumpe. Pentru methotrexat nu există, din păcate, variante ale altor producatori sau cu substanţă activă identică şi nu este singurul medicament de pe piaţă pentru boli grave care nu are alternative. Şi nu are absolut nici un fel de justificare scoaterea lui de pe piaţa românească şi lăsarea aceluiaşi medicament în forma sa aberant de scumpă. Desigur, prietenul meu ar putea să meargă pe varianta compensată, dacă ar fi pe lista compensatelor, însă decontarea la OPSNAJ vine mereu după cîteva luni bune, timp în care trebuie să ai 400 de lei lunar pentru acel injectabil, la care se adaugă şi preţul celorlalte medicamente pe care le ia.

Importăm ieftin doar ca să exportăm

Însă la capitolul exporturi de medicamente stăm excelent, conform 360medical: “România are un deficit istoric în comerțul exterior cu produse farmaceutice, în condițiile în care exportă medicamente generice ieftine și importă cantități mari de produse, inclusiv inovative, mult mai scumpe. Ultimele statistici oficiale arată că, în primele patru luni din 2024, exporturile au crescut mult mai repede decât importurile, atingând chiar un nivel-record în luna aprilie. (…) Este cea mai rapidă rată de creștere a exporturilor de produse medicale și farmaceutice înregistrată de România în ultimii ani. ”

Medicamentele ieftine nu rentează

Şi Gîndul scrie despre faptul că de ani de zile, românii nu mai au acces acces la câteva mii de medicamente care au fost retrase de producători “pentru că nu rentează să le comercialize pe o piață cu un preț reglementat la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, la care se adaugă obligația de a plăti taxa clawback. Acest tandem de factori are consecințe nefaste și asupra atragerii de investiții în capacități de producție și cercetare, ceea ce generează un deficit comercial consistent României la capitolul medicamente.

Producătorii de medicamente au retras de pe piața românească aproximativ 3.000 de medicamente, în ultimii cinci ani, dintre care aproape 500 de tratamente inovative, care reprezentă 20% din totalul acestor medicamente de pe piața locală.”

Ca să nu mai spunem despre faptul că Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale pare că eliberează autorizaţiile de import mînă în mînă cu mafia din industria farmaceutică.

Sîntem decimaţi de propriul guvern? Oh, da. Fie intenţionat, aşa cum spun conspiraţioniştii, fie din incompetenţă, fie din ticăloşie mafiotă, nici nu mai contează.

- Advertisement -
Col. (r) Daniela Toba
Col. (r) Daniela Tobahttp://canal33.ro
Specialist comunicare publică, absolventă a unei suite de şcoli postuniversitare şi studii de master în cadrul Universităţii Bucureşti, Academiei Naţionale de Informaţii, Academiei de Poliţie şi SNSPA şi are o experienţa profesională de aproape trei decenii câştigată în Departamentul Informaţiilor Publice din Guvernul României, în MApN, SPP şi STS. Este fondatorul Asociaţiei Proiect SEMPER FIDELIS.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE