10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALDivorț și cozonac în blocul turn de lângă calea ferată

Divorț și cozonac în blocul turn de lângă calea ferată

Evenimentul a fost zguduitor pentru blocul turn în care mi-am petrecut copilăria și adolescența: după mai bine de douăzeci de ani în care au fost soț și soție, vecini destoinici, oameni harnici și plini de viață, Zahareștii de la șase au divorțat în mai puțin de o lună. El a plecat cu două valize, ea a rămas, dar nu pentru mult timp. Într-o zi și-a încărcat niște dulapuri, o masă și câteva cutii într-o furgonetă și dusă a fost. Apartamentul Zahareștilor a ajuns la un vecin cu dare de mână care l-a închiriat la scurt timp unor moldoveni de peste Prut și istoria ar fi fost simplă, ca în orice divorț, dacă n-ar fi apărut informații noi.

S-a aflat, prin urmare, că lucrurile erau complicate de multă vreme, poate chiar din a doua zi de după nuntă, când el s-a dovedit a fi un bețiv și ea o ușuratică. Câțiva vecini, dispuși acum să povestească de vreme ce Zahareștii nu mai erau parte din comunitatea blocului turn, și-au amintit cum se auzeau prin pereții subțiri certurile lor dese, terminate, vai, chiar cu episoade violente în care ea îl pălmuia pe bețiv și izbucnea imediat într-un plâns cu suspine care dura uneori mai bine de o oră. El îi striga de câteva ori ”Curvo!”, apoi se năpustea spre ușă lăsând-o neconsolată și pradă suspinelor, iar când revenea acasă, noaptea târziu, era mai mereu beat criță și adăsta uneori câteva zeci de minute într-un echilibru precar pe holul blocului, chinuindu-se să nimerească gaura cheii și cadrul ușii.

Ea avea amant și asta a aflat-o tot blocul la nici două zile după ce și-a urcat lucrurile în furgonetă. În atare situație, nu puține au fost vocile de pe paliere care s-au grăbit să ia apărarea ”bețivului de Zaharescu” mai ales că, se vede treaba, omul avea motive întemeiate să consume peste măsură: de tristețe, de nervi, de obidă. Da, dar pare-se că nici el nu era ușă de biserică, fiind văzut adeseori de nea Pandele, instalatorul cartierului, cum se strecura pe ușa Marietei din blocul de dincolo de calea ferată la ore mici, când madam Zaharescu îl credea în tura de noapte.

Ce poveste era și cu domnișoara Marieta… Toți bărbații o salutau cu un zâmbet misterios-complice și ea le răspundea pe măsură, arătându-și pentru o secundă gropițele din obrajii pudrați temeinic, apoi se îndepărta într-un echilibru fragil din cauza tocurilor de 12, lăsând în urmă un miros dulceag de săpunuri Fa ascunse printre rufe. Era frumoasă Marieta sau poate așa ni se părea nouă, puberilor din cartierul de lângă calea ferată, deși nu cred că era doar o părere, pentru că prea oftau toți tații noștri când îi simțeau parfumul!

Nu s-a aflat niciodată cine a fost amantul doamnei Zaharescu. S-a vorbit despre un ștab de la partid, apoi de un director al Combinatului Petrochimic, ba chiar și despre o mică vedetă locală, cântăreț de muzică ușoară în orchestra teatrului de revistă. Cineva și-a amintit că a văzut-o plimbându-se într-o seară la braț cu un individ dubios, cu pălărie și parpalac bej, în parcul de lângă liceu, dar misterul s-a risipit brusc după ce o vecină, care făcuse câteva Revelioane cu Zahareștii, a risipit bârfele confirmând că era vorba de fratele de la Brăila al madamei.

Periodic, în blocul turn în care mi-am petrecut copilăria, apăreau și alte evenimente: un picior rupt, concedii exotice în Delta Dunării, mici incendii cauzate de aparatele de încălzire improvizate, nunți și botezuri care se terminau cu hore înghesuite pe paliere, drame iscate de cozonaci care se încăpățânau să nu crească suficient, defectarea periodică a ascensorului sau plecarea copiilor la facultate.

Pe zece etaje dintr-un bloc turn comunist erau înșirate toate dramele, bârfele și evenimentele care transformă Zahareștii de azi în vedete de emisiuni tabloide și Marietele parfumate în influenceri. Un lucru s-a schimbat categoric, divorțul nu mai înseamnă mare lucru, dar o constantă există, nici ăstora nu le cresc cozonacii.

Robert Turcescu
Robert Turcescuhttp://canal33.ro
Robert Turcescu este jurnalist, autor, om de radio şi televiziune şi este invitatul permanent al emisiunii „Jurnal de bord” difuzată în fiecare vineri dimineaţa de la ora 11.00 pe Canal 33 HD.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments