Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, se va afla în acest wekend în Europa. Într-un fel, el își va inaugura cel de-al doilea mandat prezidențial, ce va începe oficial la 20 ianuarie, în capitala pariziană, acolo unde va participa la amplele ceremonii de redeschidere a Catedralei Notre -Dame, cea care joacă un loc aparte în mentalul european și nord-american, deopotrivă.
Căzută pradă flăcărilor unui incendiu devastator produs în primăvara anului 2019, celebra catedrală gotică, își va redeschide porțile publicului pe 7 și 8 decembrie.
Iar alți oaspeți americani nu vor lipsi, dat fiind că statisticile indică clar că ei sunt cei mai numeroși vizitatori străini. Ba chiar au contribuit în mare măsură la restaurarea acestui locaș de cult, fără egal în lume. Iar ca semn vizibil al acestui interes, Donald Trump va fi prezent sâmbătă, 7 decembrie, la Paris.
Pentru parizieni, dar și pentru americani, incendiul din după-amiaza zilei de 15 aprilie 2019 produs în incinta Notre Dame le-a reamintit tuturor de un alt moment tragic, recent, din istoria lumii occidentale.
E vorba despre imaginile cele mai cutremurătoare ale incendiului, în special căderea turlei catedralei, cele ce au amintit tuturor momentul prăbușirii Turnurilor Gemene din New York, din 11 septembrie 2001.
Directorul French Heritage Society, o organizație americană care strânge fonduri pentru a sprijini conservarea monumentelor istorice din Franța, Jennifer Herlein a indicat faptul că a strâns 2,6 milioane de dolari pentru restaurarea Notre-Dame, inclusiv 2 milioane de la familia Lauder, proprietara imperiului cosmeticelor Estée Lauder, care are o prezență puternică în Franța.
„60% din total au fost contribuții de mai puțin de 50 de dolari”, a explicat ea. Tot ea a vorbit despre un cuplu de americani ce a donat 1.994 de dolari pentru că s-a căsătorit la Paris exact în1994 și atunci au profitat de ocazie pentru a vizita catedrala. În plus, contribuția Statelor Unite a depășit aspectul financiar.
Mai mulți meșteri americani au mers în Franța pentru a participa la reconstrucție catedralei. Michael Burrey, dulgher din Boston, s-a numărat printre ei. „Este un proiect foarte emoționant pentru francezi, dar și pentru noi, americanii”, a spus el, la revenirea în țară.