Astăzi, pe 11 decembrie, se împlinesc 31 de ani de când s-a stins din viață Elvira Popescu, una dintre cele mai remarcabile figuri ale teatrului european din perioada interbelică. Născută pe 10 mai 1894, în București, Elvira Popescu a fost un simbol al frumuseții, talentului și eleganței românești, cucerind publicul din România și Franța deopotrivă.
De la București la Paris: ascensiunea unei stele
Elvira Popescu a urcat pentru prima dată pe scenă în București, dar destinul i-a rezervat o carieră spectaculoasă în capitala Franței. Acolo, francezii au numit-o Elvire Popesco și i-au oferit titlul onorific de „Notre Dame de Théâtre”, fiind mai populară în epocă decât însăși Greta Garbo.
Cariera sa internațională a fost lansată de scriitorul francez Louis Verneuil, care a creat special pentru ea comedia „Verișoara din Varșovia”. Spectacolul a fost un succes răsunător, având peste 1.000 de reprezentații și deschizându-i drumul spre faima internațională.
Regina teatrului bulevardier
Prezența Elvirei Popescu pe scenă era magnetică. Criticul de film Jerzy Toeplitz scria:
„Când apărea Elvira Popescu, un fluid magic străbătea sala. Orice piesă prindea viață, iar aplauzele nu mai conteneau.”
De-a lungul carierei, Elvira a devenit un nume emblematic al teatrului bulevardier. A jucat în piese scrise special pentru ea, iar publicul francez a fost cucerit nu doar de talentul său, ci și de accentul său exotic, pe care nu încerca să-l ascundă. A fost director artistic la prestigioasele Théâtre de Paris și Théâtre Marigny, consolidându-și poziția în elita culturală a Franței.
Cinematografie și legătura cu Henri Matisse
Elvira Popescu a cochetat și cu cinematografia, jucând alături de mari nume precum Alain Delon și Claudia Cardinale. Mai mult, se spune că a fost o sursă de inspirație pentru celebrul pictor Henri Matisse în realizarea tabloului „La Blouse Roumaine”, una dintre capodoperele sale.
Recunoașterea și moștenirea
În 1970, Elvire Popesco a fost decorată cu Legiunea de Onoare a Franței, iar în 1987 a primit Premiul Molière pentru întreaga carieră. Deși s-a retras din lumina reflectoarelor, vila sa din Mézy a devenit un loc de întâlnire pentru personalitățile culturale ale vremii.
Elvira Popescu s-a stins din viață la venerabila vârstă de 99 de ani și a fost înmormântată în celebrul cimitir parizian