2.4 C
București
joi, 20 martie, 2025
spot_img
StiriInternaționalEuropa se înarmează până în dinți. Nici România nu va face excepție

Europa se înarmează până în dinți. Nici România nu va face excepție

- Advertisement -

După deranjul de săptămâna trecută, de la Casa Albă, când președintele Ucrainei a fost practic dat afară pe ușă, iar SUA au anunțat că încetează orice sprijin pentru Ucraina, liderii europeni au anunțat că vor continua să susțină efortul de război al țării invadate în urmă cu trei ani de trupele lui Putin. Pentru a reuși să adopte o politică exprimată „pe o singură voce”, ieri, 1 martie, 15 lideri din țări europene, dar și premierul Canadei au participat la o întâlnire la care s-a convenit un plan comun de acțiuni concrete.

La summitul de la Londra Ilie Bolojan a stat alături de Volodimir Zelenski

La reuniunea de la Londra au mai participat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, dar și secretarul general al NATO, Mark Rutte.

„Statele membre au nevoie de mai mult spațiu fiscal pentru a face o creștere în apărare. Vrem ca SUA să știe că suntem pregătiți să apărăm democrația”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Trebuie să reînarmăm urgent Europa”, a mai spus aceasta.

Gazda evenimentului, premierul britanic Keir Starmer a declarat că Marea Britanie și Franța împreună cu alte state europene vor elabora un plan pentru a opri luptele din Ucraina, plan pe care îl vor prezenta SUA.

Prezent la summit, președintele interimar al României, Ilie Bolojan a anunțat după încheierea întrevederilor deciziile adoptate.

„În primul rând, până la încheierea focului, deci la realizarea unui armistițiu, menținerea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina.

În al doilea rând, pregătirea țărilor europene pentru ca aceștia să-și asume o povară mai mare pentru pacea în Europa și, în acest sens, se va avea în vedere creșterea bugetelor pentru apărare în perioada următoare”, a spus Bolojan.

Acesta a dezvăluit că liderii europeni au ajuns la concluzia că fără implicarea SUA situația din Ucraina nu poate fi rezolvată în mod pașnic.

„S-a convenit că garanțiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea Statelor Unite ale Americii. Aceste garanții de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci practic sunt pentru tot Flancul Estic, de la Baltică până la Marea Neagră.

În acest sens, în continuarea Parteneriatului Transatlantic, se va lucra la un plan comun, în așa fel încât garanțiile de securitate să fie asigurate atât cu o implicare mare a țărilor europene, dar și bazându-se pe un sprijin pe care Statele Unite l-ar putea asigura.

De asemenea, pentru încheierea unui armistițiu și a unei încetări a focului cât mai repede, o reluare a dialogului între Ucraina și Statele Unite ar contribui la închiderea cât mai rapidă a conflictului și la încetarea focului”.

Țările prezente au convenit ca în această săptămână să aibă loc ședința Consiliului European, în data de 6 martie, dar și o întâlnire, în data de 7 martie, cu țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care își doresc o soluție care să pună capăt conflictului din Ucraina și care să asigure pe viitor o pace sigură.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE