14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
DiverseEvoluția dobânzilor din ultimele 12 luni în România

Evoluția dobânzilor din ultimele 12 luni în România

În ultimele 12 luni, piața dobânzilor din România a fost martora unor schimbări semnificative, influențată de multipli factori economici și financiari. În emisiunea Economia XXI, Simona Muscă a analizat alături de invitatul său, Cătălin Marin – managing partner SVN Romania Credit & Financial Solutions, evoluția dobânzilor, inclusiv IRCC și ROBOR, estimările pentru anul 2024 și posibila evoluție pe termen mediu.

Printre subiectele dezbătute în cadrul emisiunii se numără și schimbările din Programul Noua Casă și cererea actuală pentru credite ipotecare, oferind sfaturi referitoare la cele mai bune produse disponibile pe piață, precum și aportul unui consultant financiar și broker de credite în procesul de creditare.

Evoluția dobânzilor în ultimele 15 luni

În 2023, am asistat la o tendință de stabilizare a dobânzilor, după perioada de volatilitate din anii anteriori. Indicele IRCC (Indicele Robor la 3 luni) și ROBOR (Randamentul la Oferta Interbancară de Referință) au înregistrat fluctuații minore, în principal datorită politicilor monetare prudente adoptate de Banca Națională a României.

Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2024, am observat o ușoară creștere a dobânzilor, determinată în mare parte de incertitudinile economice globale și de inflația persistentă. Acest trend ascendent a fost resimțit și în piața creditelor ipotecare, unde dobânzile variabile au înregistrat o ușoară majorare.

Dobanzile creditelor ipotecare acordate in Bucuresti in 2023 si in primele 2 luni din 2024. Sursă foto: SVN România

Estimările pentru anul 2024 și posibila evoluție pe termen mediu

Perspectivele pentru restul anului 2024 sunt în continuare influențate de incertitudini economice, inclusiv de impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale. Se estimează că dobânzile vor rămâne relativ stabile pe parcursul acestui an, cu posibilitatea unei creșteri ușoare în funcție de evoluția factorilor externi și interni.

Pe termen mediu, se preconizează că dobânzile vor fi influențate de politica monetară a Băncii Naționale a României, de evoluția inflației și de cererea internă. Este important ca consumatorii să fie vigilenți și să monitorizeze îndeaproape evoluția pieței financiare pentru a lua decizii informate în ceea ce privește creditele și economiile lor.

Schimbările în Programul Noua Casă

Programul Noua Casă a cunoscut o transformare semnificativă în ultimul deceniu. De la o cotă de peste 70% din tranzacțiile cu locuințe realizate acum zece ani, acesta a scăzut la o cotă de sub 1,5% din vânzările de locuințe din prezent. Această schimbare poate fi atribuită modificărilor legislative și reglementărilor din domeniul imobiliar, precum și evoluției preferințelor și nevoilor consumatorilor.

În contextul evoluției pieței creditelor ipotecare din România, am observat o schimbare semnificativă în preferințele și nevoile consumatorilor. Programul Noua Casă a trecut printr-o transformare considerabilă în ultimul deceniu, iar astăzi, clienții sunt mai interesați de flexibilitate și transparență în condițiile de creditare. Ca și intermediari financiari, ne străduim să răspundem acestor cerințe în permanență, oferind soluții personalizate și consultanță specializată pentru fiecare client“, susține Cătălin Marin – managing partner SVN Romania Credit & Financial Solutions.

SVN Romania este cunoscută ca una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară din România, cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial. Cu o reputație solidă și o echipă de consultanți experimentați, compania și-a consolidat poziția pe piață și a devenit un partener de încredere pentru clienții săi.

Raportul între rată și salariul mediu la nivel național / Sursa foto: SVN România

Cererea actuală pentru credite ipotecare și sfaturi referitoare la cele mai bune produse disponibile pe piață

Cererea pentru credite ipotecare rămâne robustă, în ciuda fluctuațiilor din piața dobânzilor. Consumatorii caută în continuare soluții accesibile și flexibile pentru achiziția sau refinanțarea locuințelor lor. În acest sens, este recomandabil să se compare ofertele bancare și să se apeleze la serviciile unui consultant financiar sau broker de credite pentru a identifica cele mai avantajoase produse disponibile pe piață.

Evoluția dobânzilor în România în ultimele 12 luni a fost influențată de o serie de factori, inclusiv de politica monetară a Băncii Naționale a României și de dinamica economică globală. În ciuda acestor provocări, am observat o stabilitate relativă a pieței, cu tendințe ușor ascendente în primul trimestru al anului 2024. Pentru a face față acestor schimbări, este esențial ca clienții să fie bine informați și să colaboreze cu consultanți financiari de încredere pentru a lua decizii financiare înțelepte și informate”, a declarat Cătălin Marin în emisiunea Economia XXI.

Aportul unui consultant financiar și broker de credite în procesul de creditare

Consultanții financiari și brokerii de credite joacă un rol crucial în procesul de creditare, oferind expertiză și consultanță personalizată pentru nevoile și obiectivele financiare ale fiecărui client. Aceștia pot ajuta clienții să navigheze prin complexitatea pieței financiare, să identifice cele mai bune produse și să obțină condiții mai favorabile pentru împrumuturile lor.

În contextul evoluției dobânzilor și cererii pentru credite ipotecare în România, intermedierea creditelor ipotecare a devenit un aspect crucial al procesului de achiziționare a unei locuințe. În acest sens, SVN Romania | Credit & Financial Solutions a jucat un rol semnificativ în piața creditelor ipotecare din țară. În anul 2023, SVN Romania a intermediat acordarea unui volum impresionant de credite ipotecare în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro. Aceasta demonstrează încrederea clienților în serviciile și expertiza companiei în domeniul financiar și imobiliar.

În concluzie, evoluția dobânzilor în România în ultimele 12 luni a fost marcată de stabilitate relativă, cu tendințe ușor ascendente în primul trimestru al anului 2024. Este important ca consumatorii să fie informați și să apeleze la consultanță profesională pentru a lua decizii financiare înțelepte într-un mediu economic volatil.

Întregul conținut al emisiunii Economia XXI poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=nXiI5eEESXg&t=19s

Simona Muscă
Simona Muscă
Simona Muscă este Antreprenor, Jurnalist și Moderator TV. În cei peste 20 de ani de experiență a moderat peste 200 de emisiuni TV sau Radio, a scris o carte care a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect editorial al anului 2017 și a dezvoltat peste 10 proiecte de antreprenoriat în diverse doemnii precum: educație, medicină, asistență socială, horeca
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments