Facem legi după lobby, iar nu după realitățile din teren. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a anunțat luni, 16 decembrie, printr-o scrisoare deschisă, că cere șefului statului respingea legii care face referire la prosumatorii existenți și viitori.
Prosumatorii sunt cei care produc și consumă energie electrică, mulți dintre ei cu ajutorul panourilor solare.
„În condițiile în care sistemul energetic național se găsește de luni bune în corzi, datorită unor decizii, puțin spus proaste, luate în special în perioada 2020 – 2023, Camera Deputaților, camera decizională a votat eliminarea obligativității montării de sisteme de stocare a energiei electrice produse, atât pentru prosumatorii existenți, activi în momentul de față, cât și pentru persoanele care doresc să devină prosumatori în viitor.
Dacă pentru prosumatorii existenți trebuie găsită o cale de a avea baterii fără a institui o obligație, așa cum prevedea vechiul proiect de lege respins de Președintele Iohannis, pentru noi prosumatori trebuie indiscutabil, din punct de vedere al rezilienței individuale și al siguranței energetice naționale, sa fie o obligație prevăzută de legea prosumatorilor”, se arată în documentul amintit.
Potrivit lui Dumitru Chisăliță, „realizăm legi care se ghidează după lobby și nu după realitățile din teren și necesitățile celor mulți”.
„Multiplele semnale de alarmă trase de Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Național, alți actori din piață față de modul în care funcționează sistemul energetic, influențat în primul rând de variabilitatea producției de energie electrică de către susrsele regenerabile și de lipsa instrumentelor de stocare a acesteia nu au fost luate în considerare de Parlamentarii Români la aprobarea acestei Legi.
Fac apel către președintele României să nu promulge o astfel de lege care pe termen lung face rău tuturor”, mai scrie același Dumitru Chisăliță.
El enumeră și categoriile care ar urma să aibă de suferit în urma aplicării unei asemenea legi:
- prosumatorilor, care într o situație în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică, nu vor avea acces la energie electrică deși sunt producători de energie electrică;
- operatorilor sistemelor de distribuție și transport, care vor avea tot mai mari greutăți în a menține continuitatea alimentarii cu energie a tuturor consumatorilor;
- consumatorilor de energie, care în viitor vor fi tot mai afectați de posibile întreruperi în alimentarea cu energie electrică urmare a creșterii numărului prosumatorilor, a lipsei stocării și a modului în care vor funcționa rețelele.
În plus, mai arată președintele AEI, legea aduce tarife și prețuri mai mari la energia electrică, urmare a investițiilor care vor trebui suportate de către toți consumatori care să rezolve o parte din problemele induse de de către prosumatori.
Dumitru Chisăliță a criticat vehement zilele trecute dorința viitorului Executiv al țării de a desființa Ministerul Energiei.