21.6 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
EDITORIALOpiniiFamilia politică tradiţional - românească nu se dezminte

Familia politică tradiţional – românească nu se dezminte

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție din 2018 a fost un exercițiu necesar doar politic. Pentru că familia tradițională nu a fost, nu este și nu va fi în pericol, cel puțin în următoarele decenii, având în vedere ritmul unor asemenea transformări societale la scara istoriei.

„Bărbatul și femeia” – întotdeauna în această ordine tradițională – vor reprezenta familia „normală”. Nici o minoritate, nici măcar a femeilor nemăritate, dar cu copii, nu va pune în pericol acest status quo. Tocmai de aceea acel referendum a fost un simplu exerciţiu de imagine, un context de a vedea nivelul homofobiei și chiar al misoginismului. Pentru mulți conaționali, femeia nemăritată, dar cu copii, se poate încadra într-o taxonomie a defectelor femeiești.

Reacțiile la declarația doamnei Lasconi sunt aproape deloc proporționale cu zisele domniei sale. A reușit, într-adevăr, să mai schimbe ritmul relatărilor media, al comentariilor de pe rețele sociale, unde cam totul era acaparat de situația de pe fronturile din Orientul Mijociu. Disputa a dat o pată de culoare intensă unui sfârșit de săptămână care se anunța anost.

Doamna Lasconi, sunt sigură, nu e singura dintre membrii și simpatizanții USR care a votat “Da”. În același timp, doamna Lasconi nu ne-a spus dacă e și împotriva drepturilor individuale ale omului care poate să decidă pentru el și în dreptul lui cu cine se iubește, cum se iubește și în numele cărei religii.

Așa că nu știu dacă doamna Lasconi, fiind pro familia tradițională, consideră că toți cei care nu se încadrează merită un vot de blam, de excludere din sânul societății, de limitare, până la anularea dreptului de a fi și a trăi cum consideră ei, având dreptul la fericire asemenea tradiționalilor. Pentru că știu persoane care alcătuiesc cuplul tradițional, au copii, sunt ortodocși, dar care nu sunt homofobi şi participă la pride-urile LGBTQ. Iar unii dintre ei nu au votat la Referendum, pentru că li s-a părut irelevant subiectul.

Cât despre reacția publică a fiicei doamnei Lasconi, o interpretez mai degrabă ca o problemă de comunicare, specifică și familiei tradiționale. A reușit însă să facă și mai “interesantă” discuția.

Iar reacția rapidă a USR, de a se descotorosi de doamna Lasconi – mă îndoiesc că au avut când să facă un sondaj atât de rapid în electoratul propriu, ca să ia o decizie care reflectă voia acestuia – a dat și mai multă amploare “crizei” care a adus din nou la suprafață toate cele bune și rele din spațiul autohton. Campania electorală continuă.

Adriana Săftoiu
Adriana Săftoiuhttp://canal33.ro
Adriana Săftoiu este specialist în comunicare, fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei României şi invitat permanent al emisiunii LA SUBIECT, difuzata în fiecare vineri seară de la ora 19.00 pe Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments