Nu doar populația civilă rusă din zona de graniță atacată de ucraineni în ultimele zile se grăbește să-și părăsească casele în care au trăit o viață, ci și civilii ucraineni. Pe măsură ce forțele Kievului par că-și continuă avansul în interiorul Rusiei, ucrainenii care locuiesc în apropierea graniței comune privesc totul cu sentimente amestecate: o dorință de dreptate dublată de teama de ceea ce ar putea urma: cruntele represalii rusești ce ar putea urma!
„Aceasta este consecința intrării (rușilor) în țara noastră”, gândesc mulți dintre ucraineni consultați de corespondenții de război ai celor de la CNN.
„Am intrat pe teritoriul lor nu pentru că ne-am dorit, ci pentru că au venit la noi acasă și ne-au furat viața liniștită pe care o duceam. Acum trebuie să se ocupe și eu cu așa ceva. Sper că nu va fi în zadar și că vom obține pacea”, spune un alt ucrainen chestionat pe această temă.
Ofensiva ucraineană a debutat la 6 august, de Schimbarea la față!
„Le urez mult noroc băieților noștri, pentru că dacă nu se țin cu ghearele de pământurile rușilor, cele pe care le-au cucerit acum, cred că vor fi multe necazuri în regiunea noastră de graniță. Va fi al doilea Mariupol, cred”, afirmă Serghei, un fost soldat care a luptat în regiunea Donbas de est în urmă cu puțin timp.
El a făcut referire la celebra, de acum Bătălie a Mariupolului, oraș din regiunea Donețk, care a căzut sub controlul Rusiei în 2022, după luni de asediu și bombardament și în care și-au pierdut viața mii de ruși și ucraineni.
Conform cnn.com, autoritățile ucrainene au înregistrate și ele creșteri semnificative ale cererii localnicilor de a fi mutați din regiunea de graniță. Dacă rușii au raportat până astăzi peste 200.000 de civili ce au preferat să plece din casele lor, ucraineni au peste 250, în fiecare zi.
La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat marți, 13 august, la exact o săptămână după începutul surprinzătoarei ofensive pe teren rusesc, că forțele Kievului își împing adversarul mai mult în Rusia, revendicând controlul a sute de kilometri pătrați din teritoriul „Mamei Rusii”.
Kievul afirmă că trupele sale și-au extins „zona tampon” din interiorul Rusiei, cea despre afirmă că va proteja mult mai bine comunitățile din nordul Ucrainei.