Prezența „femeii-bărbat” în competiția de box a Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris continuă.
Algerianca Imane Khelif, 25 de ani, a învins-o sâmbătă, 3 august, la puncta, pe sportiva maghiară Anna Luca Hamori, 23 de ani, în sferturile de finală ale turneului feminin de box, categoria 66 de kilograme.
În acest fel, Imane Khelif, algerianca a cărei participare la Jocurile Olimpice a fost și continuă să fie contestată de o mare parte a publicul, dar apărată de către Comitetul Olimpic Internațional, s-a calificat în semifinalele competiției și a intrat practice în posesia medaliei de bronz. Numai că e greu de crezut că se va găsi prea curând „ac de cojocul ei”!
Imane Khelif a devenit una dintre „poveștile exotice” ale actualei ediții a Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris, 2024, după ce în runda precedenta, în care a depășit-o prin abandon pe italianca Angela Carini, aceasta din urmă a preferat să iasă din ring după doar 46 de secunde. A precizat că a făcut asta pentru a-și proteja „integritatea corporală”.
În sferturi, Khelif s-a impus în fața maghiarei Anna Luca Hamori, cei trei arbitri acordându-i victoria în unanimitate, în toate cele trei reprize. Iar în semifinale, Imane Khelif o va înfrunta pe thailandeza Janjaem Suwannapheng.
Imane Khelif suferă cel puțin de o tulburare de dezvoltare sexuală, analizele demonstrând că ea posedă în ADN cromozomi de tip XY, specifici bărbaților, iar nu doi cromozoni de tipul X, ca în cazul femeilor, precum și niveluri ridicate de testosteron, întâlnite în mod natural la bărbați, iar nu la femei.
Cu toate acestea, Comitetul Olimpic Sportiv Internațional susține că testele privind testosteronul nu sunt un motiv suficient pentru a-i fi împiedicat participarea la Olimpiadă. În plus, în opinia reprezențailor CIO, Khelifi are în regulă documente care atestă că e femeie și reamintesc că regimul politic și religia statului algerian se opun promovării fenomenului gender din acea țară.