19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024
spot_img
DiverseFloarea Soarelui – Simboluri, credințe și semnificații

Floarea Soarelui – Simboluri, credințe și semnificații

Recunoscută pentru frumusețea sa, Floarea Soarelui (Helianthus) este considerată una dintre cele mai enigmatice flori din lume. Luminoasă și veselă, această floare arată exact ca soarele în miniatură Denumirea botanică, „Helianthus”, vine din limba greacă, unde Hēlios înseamnă soare și Anthos înseamnă floare.

Floarea soarelui este cunoscută pentru aspectul său vibrant și impunător. După cum sugerează și numele, floarea soarelui este un simbol puternic al soarelui și al luminii. Pentru că își urmează constant sursa de lumină, floarea soarelui a devenit un simbol al loialității și constanței și devotamentul neclintit și fidelitatea. Adesea este dăruită pentru a sublinia iubirea sau prietenia adevărată. Sunt florile perfecte pentru a sărbători o ocazie fericită sau pentru a înveseli pe cineva care trece printr-o perioadă grea.

(sursă foto: pixabay)

Asemănarea floarea-soarelui cu soarele însuși îi conferă o asociere simbolică cu adevărul și onestitatea. Așa cum soarele aduce lumina, floarea soarelui se îndreaptă spre soare și radiază frumusețea acestuia.

Floarea soarelui poate rezista în cele mai dificile condiții, motiv pentru care este considerată un simbol al longevității și rezistenței. Deși pare compactă, floarea soarelui este formată din multe flori mici care sunt pline de nectar, ceea ce le face să atragă albinele. 

Culoarea sa galbenă vibrantă și capacitatea de a se întoarce spre soare reflectă lumina, căldura și viața pe care o oferă astrul ceresc. În multe culturi, floarea soarelui este văzută ca un simbol al adorației, vitalității și energiei pozitive.

(sursă foto: pixabay)

În unele culturi, este considerată un semn de noroc și bogăție, aducând prosperitate și succes celor care o cultivă sau o oferă în dar. Buchetele cu floarea soarelui oferite în dar simbolizează optimismul.

Floarea soarelui a fascinat întotdeauna oamenii prin frumusețea și prin curiozitățile sale și a dat naştere la numeroase legende şi a apărut în tablouri celebre.

Vincent van Gogh, unul dintre cei mai faimoși pictori din istorie, a realizat o serie de picturi dedicate acestei flori. Pânzele sale, pline de viață și culoare, au capturat esența florii soarelui și au devenit iconice în lumea artei.

Oscar Wilde, susținător al curentului estetic, a fost unul dintre artiştii care şi-au asociat imaginea cu cea a florii soarelui. Atât de mult, încât ajunsese să fie numit „apostolul florii soarelui”.

În credințe datând din cele mai vechi timpuri, floarea soarelui a rămas o simbolul iubirii și dăruirii. Se crede în general că floarea- soarelui se întoarce după soare – doar de aici îi vine şi numele – și tot de aici au luat naştere legendele. Însă acest lucru este doar parțial adevărat – planta se roteşte după soare numai într-o anumită perioadă de dezvoltare a sa.

Proprietatea plantelor de a se mişca în funcţie de lumina solară poartă numele de heliotropism și doar plantele tinere de floarea soarelui manifestă aceasta caracteristică. În timpul zilei, ele urmăresc direcția soarelui pe cer, de la est la vest, iar în timpul nopții își modifică încet poziția, reorientându-se din nou către răsărit, pentru a aştepta dimineața. Odată ajunsă la maturitate, floarea soarelui se opreşte din această mișcare și rămâne îndreptată către est.

(sursă foto: pixabay)

Cercetătorii au făcut tot felul de studii, încercând să găsească un răspuns pentru acest comportament al florii. Astfel, au ajuns la concluzia că mecanismul este reglat de un ritm circadian – un fel de ceas biologic al florii soarelui. În sprijinul acestei teorii a stat faptul că, expuse la lumină artificială, plantele și-au continuat mişcarea către vest în timpul zilei şi înapoi către est noaptea atât timp cât ciclul era de 24 de ore, dar nu și când era de 30 de ore. Din punct de vedere fizic, mişcarea plantei în diferite direcții este permisă de faptul că în timpul zilei se alungeşte latura îndreptată către est a tulpinii, iar în timpul nopții, latura îndreptată către vest.

Într-unul dintre experimente, oamenii de ştiinţă au legat florile, astfel încât să nu se poată mișca sau le-au ţinut departe de soare. Concluzia a fost că ele s-au dezvoltat mai puțin decât plantele care s-au putut orienta liber spre soare. Deci mişcarea plantei tinere către soare îi permite să obţină cantitatea maximă de lumină pentru fotosinteză, influenţându-i creşterea şi dezvoltarea.

Dar de ce se opresc florile mature din urmărirea soarelui? Ei bine, odată ce s-a încheiat procesul de creștere, principala grijă a florii soarelui este să atragă insectele polenizatoare. Experimentele au arătat că plantele îndreptate spre est se încălzesc mai repede și, ca atare, atrag de cinci ori mai mulți polenizatori. Ritmul circadian intervine din nou: pe măsură ce florile se apropie de maturitate, ele reacționează mult mai puternic la lumină în timpul dimineții, oprindu-și treptat mișcarea către vest din timpul zilei.

Pe data de 1 Mai este sărbătorită la nivel mondial. În această zi se distribuie gratuit semințe de floarea soarelui, pentru a fi plantate în spațiul din jur. Ziua sărbătoreşte plantarea în secret a florii, în locuri nepermise în mod normal, ca o formă de protest în spațiul public. Manifestarea a fost creată în anul 2007, de către niște activiști din Bruxelles şi de acolo a căpătat popularitate mondială.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE