4.9 C
București
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
Mai MulteFocarele de febră aftoasă. Ce riscuri sunt pentru România și ce măsuri...

Focarele de febră aftoasă. Ce riscuri sunt pentru România și ce măsuri a luat statul român?

- Advertisement -

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor anunță măsuri speciale luate în urma unui focar de febră aftoasă în Ungaria și a unui caz asemănător raportat în Germania în luna ianuarie.
Dorin Cojocaru, liderul Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, prezent în emisiunea AGROEXPERT din 11.03.2025, moderată de Simona Allice Man, a declarat că această afecțiune virală extrem de contagioasă afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele și se răspândește prin contact direct cu animalele infectate.

La finalul întâlnirii, au fost anunțate mai multe măsuri pentru protejarea sectorului zootehnic din România, având în vedere riscurile suplimentare generate de eliminarea controalelor vamale odată cu aderarea țării la spațiul Schengen.
Implementarea acestora va fi realizată de instituțiile responsabile de prevenirea și combaterea bolilor, printre care ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI prin structurile sale – Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția Locală. Totodată, în acest plan de acțiune sunt implicați și operatorii din exploatațiile de biungulate.


Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, a declarat că autoritățile din România au inițiat măsuri de prevenție încă din luna decembrie, anticipând răspândirea bolii în țările vecine. „Fermele mari din Europa, inclusiv România, au devenit mai preocupate de biosecuritate din cauza focarelor de boli animale. Este esențial ca fermierii și procesatorii să colaboreze pentru a menține un lanț de aprovizionare sănătos”, a evidențiat acesta.

Restricții asupra transporturilor din Ungaria către România

O măsură esențială adoptată constă în interzicerea transportului de animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cabaline, furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd din Ungaria către România.

În plus, autoritățile române vor intensifica verificările în fermele de animale și vor implementa măsuri suplimentare de dezinfecție și dezinsecție, cu scopul de a reduce riscul de răspândire a bolii.


În cadrul aceleiași emisiuni, liderul Asociației a explicat că febra aftoasă se caracterizează prin febră, apariția unor vezicule cu lichid în zona cavității bucale și a membrelor, lipsa poftei de mâncare, anorexie și uscarea nasului. Fiind o boală virală extrem de contagioasă, aceasta afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele și se transmite prin contact direct cu animalele infectate. Printre principalele măsuri adoptate pentru prevenirea răspândirii bolii se numără interzicerea transportului din Ungaria în România a animalelor vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cabalinelor, furajelor, paielor pentru așternut, compostului și gunoiului de grajd.

Urmărește întreaga discuție în clipul de mai jos:

YouTube player

Vezi emisiunea „Agroexpert”, cu Simona Allice Man, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.00, pe Canal 33!

- Advertisement -
Maya Nichita
Maya Nichita
Maya este o persoană sociabilă, ambițioasă, hotărâtă, care își construiește drumul spre succes cu pași mărunți, dar rapizi. Totodată, este studentă în anul I la masteratul de Communication and Advertising în cadrul facultății SNSPA.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE