Președintele AUR va fi audiat de procurorii de la Parchetul General care s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare publică, după ce acesta a îndemnat la violență pe rețelele de socializare, imediat după ce membrii BEC au respins dosarul de candidat al lui Călin Georgescu. Și dacă Simion era plecat din București și nu a participat personal la proteste, alți patru parlamentari AUR l-au suplinit cu succes, urmând a fi și ei audiați de procurori.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu, în data de 10 martie 2025, cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare publică, prevăzută de art. 368 alin. 1 și 2 Cod penal.
În fapt, s-a reținut că în seara zilei de 9 martie 2025, în contextul unui protest care a avut loc în București, președintele unui partid politic, care este, totodată, și deputat în Parlamentul României, a făcut o serie de declarații prin care a incitat la violență.
Menționăm că în cauză urmărirea penală se desfășoară in rem”, este informația oficială venită de la Parchetul General.
Un nou prilej pentru George Simion de a poza în victimă a sistemului.
În seara zilei de duminică, 9 martie, supărat că BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu președintele AUR a declarat următoarele: „La cât de furioasă e lumea, nu-mi mai pot asuma nimic. Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică pentru ce-au făcut. Își bat joc de democrație. Mă, vă place sau nu vă place de Călin Georgescu, este omul votat de români”, a spus Simion. Ulterior acesta a încercat să dea o nuanță mai blândă declarației, susținând că s-ar fi referit la „jupuirea” de privilegii și pensii speciale.
Conform prevederilor din Codul penal, Simion riscă să primească o pedeapsă de 1-5 ani de închisoare, plus interzicerea exercitării unor drepturi. AAstfel, la art. 368 Cod penal se precizează următoarele:
(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
Se pare că la audieri vor mai fi chemați și alți patru parlamentari ai aceluiași partid, care au fost prezenți personal la violențele din seara zilei de 9 martie.
Ar fi vorba despre Daniel Cătălin Ciornei, Tiberiu-Claudiu Barstan, Mihai-Bogdan Negoescu și Răzvan Biro, aceștia fiind bănuiți că au coordonat protestul din fața sediului BEC chiar înainte de începerea violențelor.
”Ceea ce vedem în ultimele ore este o manipulare ordinară, un exemplu grotesc de propagandă ieftină orchestrată de sistem, prin televiziunile de casă ale sistemului. Minciuna servită pe tavă românilor este că parlamentarii AUR ar fi coordonat protestele spontane de aseară. O mizerie fără margini!
Să fie clar: AUR nu a organizat protestele! Românii au ieșit în stradă pentru că sunt furioși, pentru că le-a fost furat dreptul la vot, pentru că nu mai acceptă ca țara lor să fie condusă prin decizii luate în birourile obscure ale unor funcționari aserviți puterii. Parlamentarii AUR care au fost prezenți aseară în stradă au fost acolo în calitatea lor de cetățeni revoltați, exact cum orice român are dreptul să își exprime indignarea față de această fraudă electorală fără precedent”, este poziția oficială exprimată de purtătorul de cuvânt al AUR, deputatul Dan Tănasă.
Tot astăzi, judecătorii CCR pot opri definitiv visul celui pe care George Simion și AUR îl susțin fără rezerve pentru a ajunge președintele României, Călin Georgescu. La ora 17.00 cei 9 judecători ai CCR se vor întruni pentru a discuta contestația depusă de acesta la decizia BEC de invalidare a dosarului său de candidat.
Și de această dată se așteaptă ca membri de partid ai AUR și POT să se adune în fața sediului instituției, încercând să îi inimideze pe judecătorii CCR.
Autoritățile au anunțat însă că de această dată s-au pregătit din timp pentru a preîntâmpina orice acte de violență.