Ilie Dobre, cunoscutul jurnalist sportiv a cărui carieră e legată de comentariile sale radiofonice cu totul speciale a sute de partide de fotbal, interne și internaționale, susține că a venit momentul ridicării unei statui în memoria celui care a fost Helmuth Duckadam.
„Eroul de la Sevilla”, așa cum a intrat el în conștiința unei națiuni, e cel care a apărat ca un leu poarta Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 7 mai 1986, fiind singura dată din istoria sportului românesc când o echipă românească a devenit „regina” fotbalului european.
„Consider că a venit clipa ridicării unei statui celui care a contribuit semnificativ la cucerirea trofeului Cupei Campionilor Europeni. E timpul să trecem peste orgolii și prejudecăți și să facem cât mai repede acest gest”, a declarat Ilie Dobre pentru Canal 33.
El spune că personal preferă ca statuile să fie ridicate în cinstea personajelor noastre cu totul importante după plecare lor de pe acest pământ, nu în timpul vieții lor, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ivan Patzaichin sau al lui Ion Oblemenco.
În opinia sa, statuia marelui portar are deja și un loc cu totul aparte, pregătit deja s-o găzduiască.
„Actualul stadion < Steaua > e locul ideal. Iar statuia trebuie să-l redea pe Duckadam așa cum ni-l amintim cu toții, cel din ziua de 7 mai 1986. Un bărbat impozant, cu mustața aceea atât de cunoscută, dar și cu acea hotărâre, dârzenie personală, care l-a făcut capabil de performanța de a apăra patru lovituri de pedeapsă, într-un meci cu o miză imensă, lucru fără precedent până astăzi!”, a adăugat Ilie Dobre.
Reputatul jurnalist a amintit și faptul că același mare sportiv nu a fost recompensat cu adevărat în viața publică pentru meritele sale sportive nici înainte de 1990, nici după.
„Helmuth Duckadam a primit doar < Meritul Sportiv >. Cunosc cazul unui actor, al cărui nume nu-l voi pronunța, care a primit < Steaua României >. Sunt de părere că și Duckadam ar fi trebuit să primească distincția asta, fiindcă prin ceea ce a făcut pentru fotbalul românesc a depășit de mult granițele țării, asemenea unui actor, cel puțin!”, a adăugat același Ilie Dobre.
Helmuth Duckadam s-a stins din viață luni, 2 decembrie, la 65 de ani. El se afla internat în Spitalul Militar Central din Capitală.