7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALImpostura n-are oglinzi în casă

Impostura n-are oglinzi în casă

Poate părea surprinzător, dar cred că cea mai mare tară a societății mioritice este impostura. Nu delăsarea, nu mentalitatea de ev mediu, nu gregarismul, nu arivismul, nu invidia pe capra vecinului, nu acel ”merge și așa” sau ”de ce să fac eu, când ăla nu face”, nu fuga de răspundere. Sigur, toate acestea sunt pietre de moară care ne-atârnă de-o veșnicie de picioare, împiedicându-ne să ținem pasul de-a lungul istoriei cu state cu un nivel de civilizație corespunzător secolului curent, dar ele se subsumează problemei esențiale: nu suntem capabili de autoanalize la sânge și la recunoașterea faptului că suntem mai puţin decât ne imaginăm.

La nivel individual și, mai grav, la unul comunitar. Toți ne credem împărați, nu ne știm limitele și, atunci când ele devin evidente într-un final, le negăm cu virulență, găsind orice explicație, oricât de fantezistă, pentru dispariția bruscă a hainelor! Și, dacă asta afectează întregul eșafodaj social indiferent cât de local și limitat s-ar manifesta impostura, vă imaginați ce ravagii poate face atunci când ea se cocoață pe jilțurile decidenților politici, a influencerilor sau a modelelor populare.

 De fiecare dată când expun public, pe Facebook sau în emisiunile TV la care sunt invitat, ceea ce consider eu a fi găunoșenia formelor fără fond care au invadat societatea noastră, mai ales în locuri unde pot face mai mult rău decât bine, cel mai des mi se aduc nu contra-argumente (astea sunt greu de găsit odată scuturată realitatea de orice propagandă), ci reproșuri că nu-mi iubesc conaționalii, deci fac jocurile ocultei mondiale!  

Da, îmi displac multe lucruri la cetatea în care trăiesc și la unii (mulți) oameni care o compun. Pe unele le detest de-a binelea. Parvenitismul, de exemplu, sau neasumarea responsabilității, sau scuipatul unde s-a lins (și viceversa), sau răutatea prostului. Dar, dintre toate, impostura e cea care-mi trezește cele mai virulente reacții.

Da, detest din rărunchi oamenii care nu-și cunosc lungul nasului, care visează și acceptă funcții pentru care nu sunt pregătiți, incapabili să-și recunoască limitările și greșelile. Le detest agresivitatea cu care încearcă să-și camufleze găunoșenia, aroganța cu care-și imaginează că părerile lor meschine despre măruntul univers în care se-nvârt țin loc de viziune amplă asupra societății, inconștiența cu care-și asumă roluri pentru care nu au nici anvergura, nici inteligența, cunoștințele, echilibrul sau capacitatea de analiză și sinteză necesare. Autosuficiența cu care își imaginează că dețin adevărul absolut doar pentru că au găsit pe cineva care să-l asculte..

Detest înlocuirea argumentelor cu sloganuri și a raționamentelor cu șabloane lipsite de orice substanță, dar atât de rostogolite de media încât ajung să dea superficialilor senzația că și înseamnă ceva. Detest talibanismul și agresivitatea cu care îi acuză pe oponenți de vinovății abstracte. Da, îi detest pe cei care știu să-și ambaleze fățos nimicul și să-l vândă altora pe post de rarități luxoase fără de care viața ta n-are sens. Pe cei care, de fapt, n-au nimic de spus, dar maschează asta cu un șuvoi de vorbe, uneori meșteșugit îmbinate, care te amețește și-ți dă senzația de concretețe, de substanță, de valoare. Pe cei care nu cred în nimic în afara propriei persoane.  Care maschează cu diplome frumos înrămate ziduri scorojite și de-o banalitate aproape fizic dureroasă. Oamenii în care dubiile nu-și găsesc locul printre atâtea convingeri. Pe cei care se legitimează reciproc, prin preluarea în cerc a acelorași discursuri gelatinoase, prin care își confirmă credințele induse mai mult de apartenența la o anumită castă închipuită decât de o gândire proprie profundă.

Da, îi detest organic pe cei care fac din rahat bici. Dar, mai mult decât pe ei, îi detest pe cei care aplaudă, jurându-se că l-au auzit pocnind!

Radu Herjeu
Radu Herjeuhttp://canal33.ro
Jurnalist cu peste 23 de ani de experienţă în presa scrisă, radio şi televiziune, premiat cu Diploma „Distincția Culturală” al Academiei Române, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului şi fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism-Filosofie din cadrul Universităţii Spiru Haret, Radu Herjeu este dramaturg şi autor a 8 volume de versuri, dramaturgie, publicistică, analize şi interviuri.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments