Nu există primar de sector în Capitală care să nu se laude pe facebook cu intervențiile în forță și rezultate deosebite în lupta cu „generalul Iarnă”. Cetățenii îi taxează însă adăugând comentarii acide, chiar la postările edililor. Peste toate mai vine și Nicușor Dan care îi dojenește și le atrage atenția că sarcina curățării de zăpadă a străzilor și trotuarelor revine în exclusivitate primarilor de la sectoare, care au alocat sute de mii de euro pentru astfel de acțiuni.

Cu mici excepții, edilii de la sectoare au cam dat-o în bară și anul acesta la capitolul deszăpezire. Mai aveau puțin și scăpau, trecea iarna, nu cădea niciun fulg, banii se duceau frumușel către firmele prietene, când, ce să vezi, a început de ieri să cadă câte-un fulg. Și parcă în ciuda bieților primari, ninsoarea pare că nu are de gând să se oprească prea curând.
Să vedem însă ce au de spus primarii de sector, dar și cetățenii. În ordinea numerelor de pe tricou, Primarul Sectorului 1, George Tuță: „Primăria Sectorului 1 menține deschise toate drumurile publice, în ciuda ninsorilor abundente din ultimele zile. Și la această oră, traficul se desfășoară în condiții de iarnă, iar echipele de deszăpezire acționează continuu în teren.
Utilajele operatorului de salubrizare au început acțiunea de deszăpezire și pe străzile secundare pentru îndepărtarea zăpezii și pentru împrăștierea de material antiderapant. De asemenea, echipele Primăriei intervin pentru îndepărtarea manuală a zăpezii de pe trotuarele din jurul parcurilor.
Meteorologii nu au vești bune nici pentru următoarele zile. Este cod galben de ninsoare până miercuri, la ora 10:00”.
Comentariile locuitorilor din sector: „Cred că glumiți.. am fost azi Chibrit, Presei, Pajura, nu este deszăpezit absolut nimic!! Agronomie iar.. Zăpada e ca pe trotuar. Și era ora 17… Trafic foarte intens și ninge de duminică. Nu mai spun străduțele din Pajura, este îngrozitor!! Se patinează și sunt pline de zăpadă.”
Primarul Sectorului 2, Rareș Hopincă: „În această seară, la sediul Primăriei Sectorului 2, a avut loc o nouă ședință a Comandamentului de Iarnă pentru a ne asigura că intervențiile din teren sunt cât mai eficiente. Echipele noastre rămân mobilizate și acționează în continuare, cu pauze doar pentru realimentare. Și la această oră se împrăștie material antiderapant pentru a menține circulația fluentă și a preveni riscurile.
Intervenim continuu, chiar și în condiții de ninsoare viscolită, astfel încât la prima oră toate drumurile din sector, accesul în spitale, instituții publice și stațiile de transport în comun să fie practicabile.
Pe străzile din Sectorul 2, pe timpul nopții, vor interveni un număr total de 74 de utilaje și 172 de muncitori. Pe marile bulevarde, străzile principale și secundare se va acționa permanent, cu utilaje de pluguit și de împrăștiat material antiderapant.
Cetățenii Sectorului 2 care întâmpină situații dificile, pot sesiza dispeceratul Poliției Locale la numerele de telefon: 0800.800.772 / 021.9941 / 021.25.25.103, dar și online”.
Comentariile locuitorilor din sector: „D-le.Primar,scoateți Consilierii locali în teritoriu pentru a constata nemulțumirile oamenilor vis-a-vis de modul de a acționa în ceea ce privește deszăpezirea. Singur nu puteți cuprinde totul, iar ei pentru asta sunt plătiți. Oamenii sunt foarte nemulțumiți iar nemulțumirea lor reflectă asupra dvs”.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță: „În sfârșit și-a adus aminte iarna de noi. Nu este ca și când ar fi o bucurie. Mă rog, poate fi, pentru că pentru copii, cărora le place să se joace cu zăpada, e întradevăr, o bucurie. Pentru noi, care trebuie să facem deszăpezire, sau noi cei care trebuie să stăm în trafic, nu este neapărat o bucurie, ba nu e o bucurie deloc…
Dă de sus continuu și nu este ușor să ținem străzile cât de cât funcționale. Vreau să le spun tuturor celor care ne-au scris mesaje pe toate rețelele și ne-au făcut sesizări despre străzile laterale, despre străduțe, că nu arată ca bulevardele. Nici nu au cum să arate ca bulevardele. Nu au cum vreodată în lumea asta și în viața asta să arate ca bulevardele. De ce? Că nu ai unde să dai zăpada… Pe străduțe nu numai că nu avem unde să dăm zăpada, de cele mai multe ori nu avem pe unde să intrăm cu utilajele…”.
Comentariile locuitorilor din sector:„ Felicitări pentru încă un an de zile când iar v-a luat prin surprindere iarna și sunteți depășiți! Cu mirare am văzut că pe cheiul Dâmboviței nu s-a făcut curat duminică când ningea chiar deloc, sub podul de la Nicolae Grigorescu și tot Hațeganu până la Mina Minovici puteai merge cu maxim 30km/h, ce să mai vorbim de treceri de pietoni, stații RATB, trotuare, probabil se merge pe premiza că oricum e zăpadă și se topește….Dar oamenii ăștia proști care v-am votat pe unde circulăm…poate nu toți suntem șoferi!?!”
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță: „Bună dimineața! A mai trecut o noaptea grea. Dar, a trecut cu bine! Toate echipele aflate în teren au intervenit la îndepărtarea zăpezii, de pe străzile principale, dar și de pe cele secundare, în condițiile în care ninsoarea nu a contenit!
De asemenea, echipele de muncitori au îndepărtat țurțurii formați pe stâlpii de iluminat ori prin pasaje. Cu 80 de utilaje și cu circa 400 de lucrători suntem și astăzi în stradă pentru a curăța arterele adiacente marilor bulevarde, trotuarele și alte zone de acces pietonal”.
Comentariile locuitorilor din sector: „Domn Primar a nins două zile și ați fost depășiți… Înainte iarna ținea 5 luni și era cât de cât bine!”.
Primarul Sectorului 5, Vlad Popescu Piedone: „Continuăm acțiunile de deszăpezire, cu precădere pe străzile secundare. Monitorizăm atent situația din sector și sesizările primite de la cetățeni și intervenim, pe cât de repede posibil, pe străzile cu probleme.
Se lucrează 24/24h cu efectiv complet, pentru ca traficul rutier și pietonal să se desfășoare în condiții bune, având în vedere prognoza meteo.
Mulțumesc cetățenilor Sectorului 5 care au dat dovadă de spirit civic și care respectă prevederile legale privind deszăpezirea”.
Comentarii ale locuitorilor din sector: „Cel mai tare primar din București. Arătați voi un primar care iese noaptea să dea zăpada!”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: „Am venit la Administrația de Salubritate a Sectorului 6, este fix schimbul de tură în acest moment. Acum toate utilajele sunt aici și încarcă, încarcă sarea. Suntem pregătiți ca în seara aceasta să acționăm cu 47 de utilaje, din care 25 sunt mari și restul sunt mai mici, sunt mașini care au pluguri și vor interveni pe străzile secundare. După cum vedeți toată lumea este la treabă, este mare efervescență aici…”.
Comentarii ale locuitorilor din sector: „De ce nu se aruncă cu antiderapant cu o zi înainte de a se depune zăpada? În Germania așa se face. Acolo când vedem mașinile pe șoselele uscate, știm ca la noapte sau a doua zi va ninge. Pe trotuare la fel. De ce așteptați să se depună ca apoi să fiți nevoiți să dați la lopată, mai ales pe trotuare?”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan: „Solicit primarilor de sector să mobilizeze operatorii de salubrizare din toate sectoarele Capitalei să intervină de urgență pe străzile laterale și trotuare, mai ales că va ninge până miercuri.
Există un “Program de măsuri şi acţiuni pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului în Municipiul Bucureşti”, există un regulament în care sunt menționate clar obligațiile operatorilor de deszăpezire. Reamintesc faptul că trebuie degajate cu prioritate arterele cu instituții publice, spitale, instituții de învățământ etc.
De câteva zile se vorbește în presă de banii pe care îi primesc de la primăriile de sector firmele de salubrizare/deszăpezire ca taxă de așteptare. Acum ninge, iar aceștia ar trebui să demonstreze că nu au primit bani degeaba. Am văzut că s-au raportat stocuri de mii de tone de material antiderapant, așa că am solicitat firmelor de deszăpezire să raporteze cât material antiderapant au consumat până acum și care e planul de acțiune pentru următoarele zile”.
Comentarii ale locuitorilor din Capitală: „M-aș fi așteptat ca primarii de sector să se ocupe de deszăpezirea pentru care au primit bani, dar mi-am amintit că primarii PSD-PNL sunt aleși ca să fure, nu să facă treabă pentru cetățeni”.
Rezultatele „activității intense” de deszăpezire se văd în sălile de urgență ale spitalelor din Capitală, unde zeci de bucureșteni se prezintă cu mâinile sau picioarele rupte după ce au alunecat pe gheață, sau la secțiile de Poliție, la constatări accidente ușoare, peste 100 de accidente fiind înregistrate în ultimele 24 de ore.