Președintele Nicușor Dan a programat astăzi, 28 mai, întâlniri cu delegații ale tuturor partidelor parlamentare, în încercarea de a forma un Guvern cu largă susținere politică. 12 ore vor dura consultările programate pentru astăzi la Palatul Cotroceni. Delegațiile partidelor pe care se bazează Nicușor Dan pentru construirea noului Guvern se vor succeda la interval de 90 de minute, iar cele ale partidelor din opoziție vor discuta cu președintele timp de o oră.

Primii care vor sosi la întâlnirea cu președintele sunt cei de la PSD, așteptați să vină încă de la ora 09.00. Președintele interimar al social-democraților, Sorin Grindeanu a declarat că deocamdată PSD nu are solicitări precise și nu va propune un nume de premier. Urmează ca PSD să își clarifice poziția în urma negocierilor de astăzi, de la Palatul Cotroceni, dar și după ce vor discuta cu liderii PNL și ai UDMR.
„Echipa PSD va merge cu un mandat deschis la discuțiile despre viitoarea majoritate parlamentară care va da un nou Guvern.
Principalul nostru scop este acela de a ne adresa oamenilor, de a vedea cu ce putem să venim să îmbunătățim viața oamenilor, ce proiecte avem, ce programe avem, despre asta vorbim.
Luăm în calcul o consultare mai largă la nivelul partidului, astfel încât inclusiv primarii, consilierii județeni să-și spună punctul de vedere.
Aceasta este o decizie pe care tot împreună o vom lua după ce vom veni în fața partidului și vom spune care sunt propunerile, care sunt discuțiile, care sunt programele pe care le propune noul președinte și ce se dorește ca viziune pentru anii viitori”, a declarat recent Sorin Grindeanu.
După delegația PSD, la negocieri vor intra liberalii, începând cu ora 10.30.
„PNL trebuie să fie la Guvernare”, este mesajul de bază al liberalilor, exprimat de Ilie Bolojan. Aceștia insistă ca și PSD să rămână la Guvernare, pentru o susținere politică în Parlament a reformelor care vor trebui adoptate urgent.
„Va fi dificil să se facă o majoritate stabilă, dar fără o majoritate stabilă, dacă ai un guvern minoritar, riscurile sunt mari. Guvernul are o idee de reformă, vine, o pune în practică, negociază cu Uniunea Europeană şi o transpune printr-o ordonanţă de urgenţă. Deci intră imediat în vigoare, dar ea, ca să rămână lege, trebuie să treacă prin Parlament (…) Şi în această situaţie, riscurile să pară o guvernare haotică şi fără o o logică sunt foarte mari şi e nevoie de o susţinere parlamentară puternică în astfel de situaţii, pentru că – ne place, nu ne place -, în general, aceste reforme nu sunt aplaudate”, a spus Ilie Bolojan.
Al treilea partid care este primit astăzi la Palatul Cotroceni, la negocieri, începând cu ora 12.00, este USR.
Dominic Fritz, președintele interimar al partidului a declarat chiar înainte de întâlnirea de astăzi următoarele: „Cred că, momentan, nu există altcineva, și eu spun cu mare respect pentru un politician care nu face parte din partidul meu, nu există altcineva în afară de Ilie Bolojan care are această credibilitate și forță necesară”, a spus la Digi24 Dominic Fritz, referitor la persoana viitorului premier.
„Eu respect faptul că pentru PSD e dificil să intre în negocieri, deja cedând prim-ministrul. E evident acest lucru și de aceea va trebui să discutăm cum arată pachetul final. Va trebui să vedem, bineînțeles, e absolut legitim să discutăm și alte variante. Eu cred că avem nevoie de un guvern condus de un om care are forță politică, care are legitimitate politică și nu un tehnocrat care până la urmă s-ar putea să fie doar marioneta partidelor. Avem nevoie de un guvern condus de un om care are forță politică”, a mai spus președintele interimar al USR.
La ora 13.30 este rândul delegației UDMR să discute cu președintele Nicușor Dan pe tema formării unui nou Guvern.
„Avem un mandat larg, deschis, să discutăm despre ceea ce e de făcut în viitorul apropiat şi, bineînţeles, dacă va fi cazul, formula de guvernare, structura guvernului, mai ales programul de guvernare şi acordul de coaliţie, când vom ajunge acolo. Dar mâine discuţia este pe situaţia economică şi despre buget. Deci, mâine nu va fi cazul să discutăm despre ceea ce urmează. Oricum, suntem strânşi de termenul de 45 de zile ale guvernului interimar. Asta înseamnă că undeva până pe 10, 11, 14 iunie trebuie să avem un guvern cu drepturi depline”, a declarat Kelemen Hunor ieri, 27 mai, la Parlament.

După o scurtă pauză, la Palatul Cotroceni va ajunge, la orele 15.00, o delegație a minorităților naționale, urmată o oră mai târziu de cei de la AUR.
Este incert însă dacă partidul condus de George Simion va fi reprezentat la aceste negocieri. În lipsa liderului, plecat la Varșovia să susțină candidatul suveranist la președinția Poloniei, vicepreședintele AUR Dan Tanasă a dat tonul:
„Ați declarat, fără reținere, că în eventualitatea în care veți ajunge președinte, veți colabora doar cu anumite partide parlamentare, excluzând deliberat formațiuni care au primit încrederea a milioane de cetățeni români. Această poziție nu doar că încalcă spiritul Constituției, care vă obligă la imparțialitate și la reprezentarea întregului popor, dar trădează o viziune periculoasă pentru democrația românească, una în care președintele nu mai este un mediator, ci un instrument al intereselor de partid.
Dacă nu veți avea decența și curajul de a vă retrage afirmațiile și de a vă cere scuze public, considerăm că orice consultare politică pe care intenționați să o organizați este lipsită de legitimitate și utilitate. Nu putem gira un simulacru de dialog al cărui scop real este consolidarea unei noi trădări naționale, prin readucerea la guvernare a acelorași partide ale sistemului care, în ultimii 35 de ani, au distrus economia, au îndepărtat milioane de români din țară și au compromis viitorul a generații întregi”, a spus ieri Dan Tanasă.
La orele 17.00 ar trebui să ajungă la Palatul Cotroceni și liderii SOS România. Aceștia au anunțat însă că nu vor participa la negocierile pentru formarea noului Guvern.
„Partidul S.O.S. România nu va participa la Cotroceni la consultările cu Nicușor Dan.
Alegerile prezidențiale sunt lovite de nulitate absolută din data de 5 octombrie 2024, când Președinta Partidului S.O.S. România, doamna avocată și eurodeputată Diana Iovanovici-Șoşoacă, a fost oprită în mod abuziv de către CCR să candideze, chiar dacă îndeplinea toate condițiile prevăzute de lege”, au scris pe pagina de facebook a partidului cei de la SOS România.
În fine, ultima delegație a unui partid parlamentar care ar trebui să ajungă diseară la negocieri este cea a Partidului Oamenilor Tineri. Aflat în degringoladă în urma numeroaselor demisii ale parlamentarilor proprii, POT abia de-ar putea încropi o delegație care să discute cu Nicușor Dan, însă nici acest partid pare că nu va merge la consultări, președinta Anamaria Gavrilă fiind supărată pe „sistemul”, care vrea să-i desființeze partidul.
Cu sau fără voia dumneavoastră, ultimul de pe lista celor care vor vorbi astăzi cu președintele Nicușor Dan este Gigi Becali, din postura de parlamentar neafiliat niciunui grup politic.
Latifundiarul din Pipera s-ar putea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să joace din nou un rol important pe scena politică, anunțând că intenționează ca alături de alți parlamentari să înființeze o nouă formațiune politică.
De menționat că discuțiile de astăzi de la Palatul Cotroceni reprezintă doar un prim pas pentru alcătuirea unui Guvern stabil, cu susținere puternică în Parlament.